Ердоган се среща с лидера на иракските кюрди

Ердоган се среща с лидера на иракските кюрди | StandartNews.com

Истанбул. Председателят на регионалното правителство на иракските кюрди Масуд Барзани за пръв път пристигна на посещение в населения с кюрди град Диарбекир, който неофициално наричат сърцето на турски Кюрдистан, предаде БНР.

Посещението се преценява за историческо, тъй като допреди няколко години турското правителство отказваше дори да разговаря с Барзани, опасявайки се, че той ще съдейства за интеграцията между турските и иракските кюрди. Но сега Барзани бе посрещнат с държавни почести и лично от турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в Диарбекир.

Ердоган и Масуд Барзани ще участват в масова венчавка на 362 двойки в Диарбекир. Специално пристигна и известен кюрдски изпълнител, Шиван Первер, който повече от 30 години живее в чужбина и досега не е изнасял концерт в Турция.

Очаква се Ердоган и Барзани да отправят важни послания - Ердоган във връзка с процеса на мирно разрешение на кюрдския проблем, който в момента буксува, а Барзани да подскаже някои детайли относно бъдещето на кюрдските движения в региона и интеграцията между тях, главно във връзка със сирийските кюрди, които искат автономия в областта Рожава.

Според редица анализатори тази стъпка може да прерасне към създаване на кюрдска държава в региона, макар че такава перспектива не се харесва на Анкара. Според критиците на турския премиер същинската цел на Ердоган е да привлече кюрдските гласове в предизборната надпревара и да разцепи монолитното движение на турските кюрди.

В навечерието на посещението на Барзани в Диарбекир турското правителство даде сигнал, че може да върне старите кюрдски топонимични названия на редица кюрдски селища, например Диарбекир да се казва Амед, както искат кюрдите.

243 журналисти от водещи световни медии - от Франция, Великобритания, Германия, Катар и Ирак са се акредитирали да отразяват инициативите в Диарбекир.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай