Ердоган поиска САЩ да екстрадират съперника му

Обвиняват Гюлен в заговор срещу държавата

Ердоган поиска САЩ да екстрадират съперника му | StandartNews.com

Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обяви, че правителството му ще започне процедура за екстрадирането на бившия му съюзник Фетхуллах Гюлен от САЩ, съобщи АФП. Според премиера Гюлен стои зад продължаващата вече месеци кампания с обвинения в корупция по върховете и разпространяване на тайно направени записи от срещи на управляващи политици и дори от секретни заседания с военните и разузнаването.

"Да, процедурата ще започне", каза Ердоган по телевизия Ен Ти Ви, отговаряйки на въпроса на журналисти в парламента след седмичното си обръщение пред депутати от неговата партия.

Ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен живее в щата Пенсилвания от 1999 г., когато властите в Анкара го обвиниха в ислямистка дейност. Той бе съюзник на Ердоган при влизането му във властта и постигането на безпрецедентна популярност сред избирателите. Сега двамата са непримирими съперници, макар Гюлен да отрича, че стои зад полицейското разследване за корупция, отхвърлено от Ердоган като заговор срещу държавата и предизвикало уволняването на стотици служители от органите на реда и правораздаването.

В интервю за американската телевизия Пи Би Ес Ердоган каза в понеделник, че с дейността си Гюлен може да представлява заплаха и за националната сигурност на САЩ. "На тези елементи, които заплашват националната сигурност на Турция, не може да се позволява да съществуват в други държави, защото това, което те причиняват на нас, могат да го причинят и на този, който ги е приютил", обяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай