Ердоган: ЕС да си гледа работата

Ердоган: ЕС да си гледа работата | StandartNews.com

Анкара се похвали, че с арестите са осуетили преврат

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поиска от ЕС да не се меси във вътрешните работи на Турция в първия си коментар за полицейска операция, при която бе арестуван главният редактор на в. "Заман". По повод стъпките, които в момента силите ни за сигурност и правосъдието предприемат заради тези елементи, които заплашват нашата национална сигурност, моля ЕС да не търси право у себе си да се намесва (във вътрешните работи на Турция) и да си гледа работата, каза Ердоган, цитиран от турската телевизия НТВ. Ройтерс цитира турския президент, който посочи още, че полицейските акции през уикенда срещу медии, близки до базирания в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, са част от необходимия отговор на "мръсните операции" на политическите противници.

В резултат на арестите на няколко привърженици на антиправителственото движение "Хизмет" в Турция бяха предотвратени "опити за държавен преврат", заяви турският министър на вътрешните работи Ефкан Ала.

"Подривни действия към правителството са се водили в продължение на последните 10 години, но ние успяхме да осуетим всички тези планове и намерения", допълни министърът, цитиран ДПА.

Турските власти обвиняват движението в подготовка на заговор за сваляне на правителството, в създаване на "паралелни структури" в полицията и съдебната система, в организиране на нелегални подслушвания на ръководни представители на страната.а Стана известно, че при арестуваните в операцията са и главният редактор на близкия до общността на Гюлен в. "Заман" Екрем Думанлъ, генералният директор на тв канала "Саманйолу", сценаристи, режисьори и продуценти от телевизията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай