Ердоган записа поредна победа. Закачи Европа за Азия

Завършиха основните монтажни работи по моста "Чанаккале 2015"

Ердоган записа поредна победа. Закачи Европа за Азия | StandartNews.com

С участието на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган завършиха основните монтажни работи по моста "Чанаккале 2015", който свързва Европа и Азия в района на Дарданелите, съобщи "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.

Мостът "Чанаккале 2015" ще допринесе за развитието на обществените връзки между Европа, Азия и Африка, като същевременно ще съдейства за секторите на търговията и туризма, каза Ердоган днес, поставяйки последния елемент от платното на моста.

Освен че е висящият мост с най-дълъг основен отвор в света, мостът е "действително важно дело с дизайнерското, инженерното, строителното и техническото знание, което носи в страната", заяви турският президент.

Той определи моста като един от символите на Турция и спомена, че той е бил създаден от огромен екип от 670 инженери, над 5000 работници, 740 строителни машини и 106 подизпълнители.

Висящият мост "Чанаккале 2015" има основен отвор от 2023 м - най-дългия при този тип мостове в света. Името си дължи на турската морска победа в района през 1915 г. по време на Галиполската операция през Първата световна война.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай