Ердоган събира генералитета на важна среща, причината

Има вероятност и да бъде удължен мандатът на шефа на генералния щаб на турската армия

Ердоган събира генералитета на важна среща, причината | StandartNews.com

В Анкара днес ще се състои заседание на Висшия военен съвет, което е най-важната съвместна годишна проява на армията и правителството. То ще се проведе под ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган, който е и главнокомандващ на турската армия, съобщава БТА.

По традиция основните въпроси, които се обсъждат на заседанието, са повишенията, назначенията, уволненията в командния състав на турската армия.

Близки до правителството медии съобщиха, че има вероятност да бъде удължен мандатът на началника на генералния щаб на турската армия генерал Яшар Гюлер.

Четиригодишният му мандат изтече през месец юли, но с указ на президента Ердоган може да бъде удължен. Ако стане така, генералът от 32 години насам ще бъде първият началник на Генералния щаб на турската армия с мандат над 4 години.

Според медии в заседанието ще участват вицепрезидентът Фуат Октай, както и министрите на отбраната, правосъдието, външните работи, вътрешният министър, финансовият и образователният министър. От командния състав на армията ще участват началникът на генералния щаб Яшар Гюлер, командващият сухопътните войски Муса Арсевер, командващият военноморските сили Аднан Йозбал и командващият военновъздушните сили Хасан Кючукакюз.

Преди заседанието членовете на Висшия военен съвет и министрите ще посетят по традиция мавзолея на Ататюрк и ще поставят венец.

Решенията на заседанието ще бъдат приведени в изпълнение след одобрението на президента Ердоган.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай