Събота,

Ердоган остана изненадан от молба на Сърбия

От: Иван Ангелов, сн. Инстаграм -
21000
Ердоган остана изненадан от молба на Сърбия
A
A
A

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че е разговарял днес с турския президент Реджеп Тайип Ердоган по всички важни въпроси - за развитието на сътрудничеството, за ситуацията в Украйна, за енергетиката, съобщава РТС.

На съвместна пресконференция с Ердоган Вучич изтъкна, че Сърбия е заинтересована да купи турски безпилотни летателни апарати "Байрактар" и се надява, че ще успее да направи това през 2023 година.

Изненадващо сръбският президент помоли Ердоган за помощ в снабдяването на Сърбия с ток през зимата, за да може азербайджански ток през България да се транспортира в Сърбия, за да се осигурят количества електрическа енергия, които не достигат на Сърбия.

Ердоган оцени, че отношенията между Турция и Сърбия са на отлично ниво и посочи, че Турция е готова да подкрепи диалога между Белград и Прищина по всеки възможен начин, за да се постигне решение.

Говорейки за ситуацията в Украйна, Ердоган заяви, че Турция винаги е следвала политика на равновесие между Русия и Украйна и ще продължи да прави това и в предстоящия период.

Сръбският президент изтъкна, че отношенията между Сърбия и Турция са на най-високото си ниво в модерната история на двете страни, търговският обмен е достигнал почти 2,5 милиарда евро, а турски компании дават работа на почти 10 000 души в Сърбия.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com