Ердоган обвини феминистките в неуважение към исляма

Маршът на феминистките се провежда редовно от 2003 г.

Ердоган обвини феминистките в неуважение към исляма | StandartNews.com

Ердоган обвини феминистките в неуважение към исляма

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обвини жените, демонстриращи в центъра на Истанбул, в неуважение към исляма, съобщава Ройтерс.

По време на телевизионно предаване Ердоган показал кадри от протеста и подчертал, че в същото време когато феминистките са издигали своите лозунги, в близката джамия са призовавали за молитва „Те проявиха неуважение към азан (покана за молитва)“, казва той.

Лидерът реагирал на протестната акция на жените по случай международния ден 8 март – събралите се на площада протестиращи били прогонвани със сълзотворен газ.

В социалните мрежи участнички в мероприятието заявяват, че по никакъв начин не са искали да попречат на азана, който започнал в разгара на шествието им.

Женският марш се провежда в Турция ежегодно от 2003 г. Феминистките се борят за равни права с мъжете и край на историческото потисничество над жените.

Както отбелязва агенцията, полицията редовно разгонва демонстрантите из цялата страна. Анкара е засилила мерките срещу активистите, след като през 2016 г. заради опит за преврат в страната бе въведено извънредно положение. То е отменено през 2018 г.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай