Ердоган измисли как да покори нови територии

Първоначално човек ще лети до Международната космическа станция

Ердоган измисли как да покори нови територии | StandartNews.com

Космическата агенция на Турция планира до ноември да избере двама кандидати за полет до Международната космическа станция (МКС), съобщи днес директорът на агенцията Сердар Хюсеин Йълдъръм, цитиран от Анадолската агенция.

Кандидатите продължават да преминават през психологически тестове. Работим заедно с американската компания "Аксиом Спейс" ("Aksiom Space"). В тяхната база ще се извършва подготовката на космонавтите (основен и резервен кандидат), с тази компания ще бъде изпратен първият турски космонавт до МКС, каза Йълдъръм.

Той добави, че засега се планира в МКС да бъде изпратен турски космонавт през втората половина на 2023 г., като той ще остане там между седем и десет дни.

Йълдъръм сподели и плановете на Турция да извърши кацане на Луната в рамките на програмата "Лунна мисия" в края на 2028 г. или в началото на 2029 г. Планираме да извършим кацане на Луната със собствен хибриден двигател, каза той.

През 2021 г. президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви за началото на реализирането на национална космическа програма, включваща подготовка на космонавти и изпращане на собствена ракета на Луната. Очаква се в рамките на програмата да бъдат инвестирани около 6 милиарда долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай