Ердоган изхарчил 29 млрд. долара

Парите са дадени досега в опит за възстановяване на турската икономика

Ердоган изхарчил 29 млрд. долара | StandartNews.com

Близо 200 милиарда турски лири ($28,7 млрд.) е достигнала сумата, която правителството на югоизточната ни съседка е похарчило за справяне с последиците от коронавируса, съобщи турският министър на финансите Берат Албайрак.

Става дума за пряка финансова помощ, за отложено плащане на данъчни задължения и предложени извънредни облекчения в някои сектори, предаде БНР.

Осигурена е еднократна финансова помощ от 1000 турски лири (около 300 лева) за 4,4 млн. семейства, съобщи турският финансов министър.

Хората, загубили работата си поради кризата, вече кандидатстват за получаване на средствата чрез портала на турското електронно правителство. Друга част от най-нуждаещите се вече са получили финансова помощ.

8,4 млрд. турски лири (около 2,2 млрд. лв.) са били изплатени на 450 000 микро- и малки бизнеси.

Около 270 000 обекта са били затворени заради коронавируса в югоизточната ни съседка, 1,5 млн. души са останали без работа, а 2 млн. са в неплатен отпуск. Това изчислиха в бюлетина си за април от сдружението на турските архитекти и инженери (ТММОВ).

За пети пореден ден жертвите от коронавируса в Турция намаляват, сочат данните, обявени от здравния министър на страната в петък.

Въпреки това броят на заразените остава висок – почти 105 000 души.

Общият брой на случаите с летален изход в страната достигна 2600, но специалистите смятат, че болестта навлиза в платото на разпространението си.

В петък за първи път броят на излекуваните пациенти за едно денонощие надхвърли броя на новозаразените.

Евакуирането на турски граждани от чужбина е приключило, съобщиха още властите в Турция.

По данни на външното министерство от началото на кампанията по прибирането им около 40 000 турски граждани са били върнати в страната от над 75 други държави.

От 24 април нататък над 23 500 души са поставени под карантина в различни общежития, а почти 33 000 души, за които карантината е приключила, са били освободени от нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай