Вторник,

Ердоган даде знак за газа. Голямата промяна

От: Иван Ангелов -
35041
Ердоган даде знак за газа. Голямата промяна
A
A
A

Важен знак за газа даде турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Той заяви, че Турция желае да купува повече втечнен природен газ от САЩ и е готова да сътрудничи в доставките му за страните от региона, съобщи Анадолската агенция. Ердоган говори снощи в Ню Йорк на заседание на Турско-американския бизнес съвет, предаде БТА.

Бих искаме да купуваме повече газ от САЩ и при по-благоприятни условия. Благодарение на модерната инфраструктура, която имаме, ние сме готови да си сътрудничим в доставката на американски втечнен природен газ за страните от региона, " каза той.

Ердоган изтъкна, че Турция е станала шестият по големина в света вносител на втечнен природен газ от САЩ  и играе ключова роля по отношение на енергийната сигурност, маршрутите за доставка и диверсификацията на източниците.

Предвид настоящата международна ситуация в енергийния сектор пред нас се откриват съществени възможности за сътрудничество, каза Ердоган.

Той добави, че благодарение на турските инвестиции в  газова инфраструктура, включително изграждането на терминали за втечнен природен газ, САЩ са станали вторият най-голям доставчик на газ в страната.

Турският президент също така призова Вашингтон да премахне митата за внос на турска стомана и алуминий, както и да даде квоти на Турция за други стоки.

Ердоган каза още, че "търговският оборот между двете страни скоро ще достигне 100 милиарда долара". Той уточни, че през първите осем месеца на годината търговията между САЩ и Турция се  увеличила с близо 30 на сто спрямо същия период миналата година и е достигнала 27 милиарда долара.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com