Петък,

ЕП продължава да следи демокрацията у нас

От: Агенция Стандарт -
ЕП продължава да следи демокрацията у нас
A
A
A

Групата за мониторинг на демокрация към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент ще продължи да наблюдава отблизо събитията в България по отношение на върховенството на закона. Това се казва в доклада на групата, който беше изготвен след мисията на групата в България през септември и обсъден днес на заседание на Комисията по граждански свободи в ЕП.

Групата за мониторинг на демокрацията с председател нидерландската евродепутатка от "Обнови Европа" Софи инт Велд ще изпрати допълнителни въпроси до българските власти и по-специално до главния прокурор за допълнително изясняване на извършената работа по дела, свързани с корупция по високите етажи на властта и други дела от обществен интерес.

Евродепутатите призовават Европейската комисия да засили наблюдението и контрола на евросредствата, включително тези, които страната трябва да получи по Механизма за устойчивост и развитие.

Днес Софи инт Велд изрази надеждата България скоро да има ново правителство, което да се справи с корупцията - един от най-неотложните въпроси за решаване. Евродепутатите очакват и развитие по въпроса с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор.

В доклада се посочва още, че тревога буди и медийната концентрация и липсата на прозрачност при разпределянето на държавни средства към медиите, предава БНТ. Евродепутатите изразяват загриженост от състоянието на основните права в България заради случаите с реч на омразата и на дискриминация срещу хора от ромски произход, ЛГБТИ+ и представители на други малцинствени групи, а също и от проявите на домашно насилие.

Елена Йончева от Групата на социалистите и демократите е единственият български евродепутат, който участва в групата за мониторинг на демокрацията. По време на обсъждането на доклада тя каза, че работата на главния прокурор страда от много недостатъци и липсата на контрол над него е един от големите проблеми на правосъдната система у нас.

Креър Дейли от групата на Левите посочи, че в България постоянно има нарушаване на принципите на правовата държава, но ЕК не прави нищо. Тя изради съжаление, че в доклада не се споменава нищо за македонското малцинство у нас, правата на което според нея се нарушават.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички