ЕНП печели изборите в ЕС

ЕНП печели изборите в ЕС | StandartNews.com

Брюксел. При предварителни резултати от 23:39 CEST ЕНП води с 28.23% в изборите за европейски парламент и 212 депутати.

Прогресивният алианс на социалистите и демократите, S&D, получава 185 места, или 24.63%.

Избирателната активност на европейските избори в целия ЕС е 43,11%.

Най-висока днес е била активността в държавите, където гласуването е задължително - около 90%. Най-слабо са гласували в Словакия - 13%.

Независимите депутати ще са 40, или 5.33%, а новите депутати, които не са свързани с някоя от големите фракции ще са 67, или 8.92%.

EFD, група "Европа на свободата и демокрацията", ще има 36 депутати - 4.79%.

Европейските консерватори и реформисти, EKP, ще има 40 депутати - 5.33%.

Алиансът на либералите и демократите, ALDE, взима 9.45% от вота, или 71 депутати.

Зелените ще получат 55 места, или 7.32%.

Европейската обединена левица получава 5.99% от вота, или 45 места.

Всяка политическа група трябва да е съставена от 25 евродепутати от най-малко 7 държави-членки.

Големият победител на евроизборите обаче са евроскептиците, които печелят в няколко държави членки и като цяло отбелязват сериозен възход.

Тепърва предстоят преговорите за това към кои политически групи ще се присъединят новите партии и депутати, което може да промени изгледа на Европейския парламент.

Спрямо мандата 2009-2014 г. ЕНП губи 62 мандата. Групата на социалистите и демократите отново е втора, но със 185 места (-10). АЛДЕ запазват третото си място със 71 мандата (-14). Зелените получават 55 места (-3), Европейските консерватори и реформатори получават 40 места (-16), Европейската обединена левица печели 45 мандата (+10), Европа за свобода и демокрация печели 36 места (+3).

Засега независимите евродепутати се очаква да бъдат 40 (+10), а "други" - 67, като това са онези депутати, излъчени от партии и коалиции, които не се причисляват към нито една от посочените групи.

Предварителните резултати показват, че евроскептиците печелят 25% във Франция, 23% - Дания, 22% - Великобритания, 20% - Австрия, 15% - Унгария, 13% - Финландия, 12% - Гърция.

Евроскептиците са разделени на няколко фракции, което прави ALDE трета сила със 71 места, а Зелените - четвърти с 55 места, но въпреки това крайните партии за първи път вкарват толкова евродепутати.

Кандидатът на европейските консерватори за председател на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви победата на своята партия на европейските избори, предаде AFP.

В свое съобщение в Тwitter Юнкер написа: „Европейската народна партия (ЕНП) печели европейските избори. Така че партията получава и председателството на Европейската комисия".

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол изрази задоволство от данните за избирателната активност. В изявление в пленарната зала на ЕП в Брюксел той заяви, че повишената за пръв път от 35 години насам активност в тези избори е добра, макар и засега слаба тенденция.

Дол настоя, че ЕП следва да обсъди най-напред кандидатурата на ЕНП за следващ председател на Европейската комисия - на Жан-Клод Юнкер.

Председателят на групата на социалистите и демократите в досегашния състав на ЕП Ханес Свобода определи повишената избирателна активност с 0,11 на сто като стъпка напред. Той заяви, че повечето избиратели в ЕС искат да определят пряко председателя на ЕК. По неговите думи ЕНП е претърпяла "драматична загуба" на вчерашните избори - с 20-25 процента.

"Ако Юнкер иска да бъде следващият председател на ЕК, той трябва да предприеме промени в ЕС, не към икономии, а към създаването на заетост", заяви Свобода.

"Ако Юнкер иска да оглави комисията, трябва да представи своята програма, иначе няма да го подкрепим и ще трябва да се съюзява с крайната десница", допълни водачът на парламентарната група на социалистите. Той поясни, че социалистите ще участват в динамични мнозинства в ЕП и няма да влизат в коалиции.

Досегашният председател на групата на АЛДЕ и кандидат за следващ председател на ЕК Ги Верхофстат заяви, че ЕП няма да подкрепи друг кандидат за ръководител на комисията, освен някой от участвалите в предизборната надпревара за този пост.

"Иначе няма да бъде демократично, иначе ще означава, че се играят игрички", коментира той. Верхофстат също изрази желанието на следващите избори председателят на ЕК да бъде излъчен чрез пряко гласуване.

Кандидатът за председател на ЕК на Партията на европейските социалисти Мартин Шулц отбеляза, че продемократичният сектор е основан на прогресивна програма, която ще се бори за намаляването на младежката безработица.

Той отбеляза, че 28-те държави членки трябва да имат за своя втора по важност задача установяването на по-голям контрол върху банковия сектор, въз основа на това, което е постигнато в последния месец.

Според Шулц парламентът, който е работил до сега, не е успя да направи това и много хора са претърпели много жестоки загуби.

Това са въпросите, които трябва да получат нашето внимание, иначе не би могло да се радваме на мнозинство в новия Европейски парламент, открои още Шулц.

Тази година за първи път държавните глави и премиерите на страните от ЕС ще трябва да се съобразят с резултатите от изборите за Европейски парламент, когато избират следващия председател на ЕК.

В Германия избирателната активност бе доста над нивото от изборите през 2009 година – от 43.27% тя се е повишила на 47.90%. Същото е в Гърция, където активността достигна 57.35% след 52.61% през 2009 г.

Във Франция са били мобилизирани с 3% повече избиратели, като 43.50% от населението е взело участие във вота тази неделя.

В страните от Източна Европа пък се наблюдава спад, като Словакия отбеляза най-ниската избирателна активност с 13% срещу 19.4% през 2009 г.

В Словения желаещите да гласуват са се понижили от 28.37% през 2009 г до 20.96% сега. Спадът в Чехия е още по-голям – от 28.22% на 19.50%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай