Екстремисти търсят химикали от Турция

Екстремисти търсят химикали от Турция | StandartNews.com

Дамаск. Ислямистки бунтовнически групировки в Сирия се опитали да се сдобият в Турция с химикали, които биха им позволили да създадат отровния газ зарин, съобщи ДПА, като цитира турски медии.

Прокурор в град Адана е завършил обвинителния акт срещу 35-годишен сириец, за когото се твърди, че се опитал да се сдобие с химически вещества за свързаните с "Ал Кайда" организации. Обвинителният акт се основава на подслушани телефонни разговори, уточняват турските издания "Миллиет" и "Радикал". Обвинения са повдигнати и срещу петима турски граждани, заподозрени, че са му сътрудничели.
"Радикал" посочва, че турската полиция, която разполагала с информация, че бунтовнически организации в Сирия ще се опитат да се сдобият с химически вещества, необходими за създаването на химическа бомба, са задържали на 28 май 2013 г. в Адана и Газиантеп 11 души, петима от които, включително сирийски гражданин, били оставени в ареста.

Сирийската армия е преместила запасите на режима от отровни газове и муниции на около 50 различни места, за да затрудни САЩ в опитите им да ги проследят. Това съобщи в. "Уолстрийт джърнъл", като се позовава на източници от САЩ и Близкия изток. Преместването на химическите оръжия от елитното "Звено 450" може да усложни военната кампания в Сирия, която Вашингтон планира в отговор на химическата атака край Дамаск. Освен това информацията повдига въпроси относно изпълнението на руското предложение, според което сирийският режим трябва да предаде оръжията под международен контрол. Въпреки това американското и израелското разузнаване смятат, че все още знаят повечето места, на които се намира химическият арсенал на Дамаск.

Според високопоставен американски чиновник Дамаск има 1000 тона отровни химически и биологични вещества, не е изключено и повече. Първоначално голяма част от оръжието се съхранявало в няколко бази в Западна Сирия. Преди година обаче правителството започнало преразпределението му, а миналата седмица този процес станал по-активен. Сега, според сведения от Вашингтон, арсеналът е съсредоточен на 50 места във всички краища на страната.
От своя страна началник-щаба на Висшия военен съвет на Сирийската свободна армия Салим Идрис твърди, че режимът на Асад е започнал да превозва химическото си оръжие в Ливан и Ирак. Потвърждение на тази информация обаче няма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай