Експлозия на ж.п. гара във Волгоград

Има над 10 загинали и много ранени граждани

Експлозия на ж.п. гара във Волгоград | StandartNews.com

Волгоград. Експлозия взе жертви на ж.п. гара в южния руски град Волгоград. Това съобщи РИА „Новости", цитирайки данни от местната полиция. Неустановено взривно устройство е избухнало пред рамката на металодетектор, който е на входа на сградата на гарата в града.

Най-малко осемнадесет души са загинали, сред тях служител на полицита. Над 40 граждани са приети в болница, общо 45 са пострадалите. „В резултат на взрива във Волгоград един служител е загинал, трима са ранени, един от тях се намира в тежко състояние", съобщава вътрешното министерство, цитирано от "Фокус". Загинал е и един полицай, който задържал терористката-самоубийца на входа на гарата. Старши сержант Дмитрий Маковкин изпълнявал патрулно-постова служба, обезпечавайки сигурността на волгоградската железопътна гара. Той забелязал новопристигнала жена, която според него се държала подозрително - нервничела и се оглеждала уплашено. Полицаят се приближил към жената, за да провери документите й, като в този момент избухнал взривът.

Избухването на взрива е било около 12:45 часа местно време.

Полицията е на място и работи по изясняване на обстоятелствата около експлозията. Камера за наблюдение е заснела взрива, предаде Lenta.ru. 33 екипа на бърза помощ също са на мястото.

Сред пострадалите са жители на Волгоградска, Московска и Ивановска области, граждани на република Удмуртия и една гражданка на Армения. Министърът на здравеопазването Вероника Скворцова е наредила оказването на помощ на пострадалите да се извършва под специален контрол.

"Взривът на жп гарата във Волгоград може да е дело на жена, извършила самоубийствен атентат, предаде Националния антитерористичен комитет (НАК) на Русия", цитиран от РИА Новости. „По една от версиите, терористичният акт може да е извършен от дагестанската гражданска Оксана Асланова. Тази информация трябва да бъде потвърдена", заяви източник от правоохранителните органи. Оксана Асланова е съпруга на екстремист, ликвидиран в хода на спецоперация.

Съветът на мюфтиите на Русия осъди атентата във Волгоград, предаде РИА Новости. „Съветът на мюфтиите на Русия и мюсюлманите в страната гневно осъждат действията на терористите, които убиват невинни хора, извършвайки най-тежък грях. Съветът на мюфтиите от името на многомилионната умма (мюсюлманската общност) изразява най-дълбоки съболезнования на семействата на загиналите" , се посочва в съобщение на съвета.

„От 1 до 3 януари във Волгоградска област ще бъде обявен траур", съобщи губернаторът на региона Сергей Боженов пред телевизия Россия-24.

Семействата на всички загинали при терористичния акт във Волгоград ще получат по 1 млн. рубли (около 22 300 евро) компенсация от регионалните власти. Това обяви губернаторът на областта Сергей Боженов пред местните медии. Ранените също ще бъдат компенсирани, като размерът се уточнява. Властите също така ще поемат всички разноски по погребенията и по пренасянето на тленните останки. Освен това Боженов обяви траур в областта от 1 до 3 януари.

Волгоградските таксита се превърнаха в Бърза помощ в първите минути след терористичия акт, съобщиха руските медии. Линейките започнали да пристигат доста бързо пред жп гарата, но първите ранени пристигнали в най-близката болница, натоварени в таксита. Няколко часа след взрива пред здравните заведения, където били откарани пострадалите, се извили опашки от хора, желаещи да дарят кръв.

Стандарт Нюз припомня, че през октомври жена атентатор-самоубиец от руската република Дагестан взриви автобус във Волгоград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай