Експерт посочи големия блъф на Путин

Трудно е да се направи разликата с реалното

Експерт посочи големия блъф на Путин | StandartNews.com

"Путин блъфира, когато твърди, че войските се изтеглят", казва изследователят Руслан Левиев. "Ние наблюдаваме стриктно всичко от самото начало. Всички необходими елементи за една мащабна война вече са по местата си."

"Действително, ние не наблюдаваме някакво значително изтегляне на войски. Виждаме тези влакови композиции, които са били заснети от самото Министерство на отбраната на Русия - например влакове, които са потеглили от Крим или от Курска област. Съдейки по всичко, те явно се завръщат у дома.

Но тези подразделения, които се изтеглят, взети заедно, навярно представляват 2000, а може би и 3000 войници заедно със съответната техника. А това е капка в морето. По руско-украинската граница, както и по белоруско-украинската, в момента са концентрирани около 150 000 войници на Русия.

"Не само числата са важни, а и видът на войските"

Защото ако Русия се готви за мащабна война, а не просто за малка атака и има намерение да завладява значителни територии, са нужни сили, които да осигуряват контрола над тях. Войниците сами не могат да изпълняват подобни функции. Затова пък Руската националната гвардия е в състояние да поеме функцията на военна полиция в завзетите територии.

Тъкмо тази роля тя изпълнява в Сирия - не територията, управлявана от Асад. Тези гвардейци имат такъв опит, а в момента са масово разположени покрай руско-украинската граница." Левиев подчертава, че всички необходими елементи за воденето на широкомащабна война, вече се намират по местата си.

На въпрос дали все пак не става дума за инсценировка от руска страна, той признава, че е трудно в такава ситуация да се различи блъф от реална подготовка за война, но казва: "Ако това наистина е блъф, то той е много качествен. Защото всички необходими детайли, дори най-дребните, са били съобразени и съответните части са прехвърлени към границата".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай