ЕК ни наблюдава най-много до 2019 г.

ЕК ни наблюдава най-много до 2019 г. | StandartNews.com

Европейската комисия не е взела и не очаква да се вземе скоро решение за отделяне на Румъния от България по отношение на Механизма за сътрудничество и проверка. Това съобщи говорителят на институцията Мина Андреева. „Към момента не е взето решение в тази посока и не бих искала да правя спекулации за това кога и как подобно решение може да бъде взето", коментира тя и допълни, че „и за двете страни се очаква още един доклад до края на годината", допълни още тя.

„Председателят на комисията Жан-Клод Юнкер нееднократно е казвал, че до края на мандата му Механизмът ще отпадне", посочи Андреева.

Механизмът е залегнал в договорите на България и Румъния за присъединяване към ЕС. Това е инструмент за отчитане на напредъка, постиган от двете държави по взаимно одобрен списък от показатели, като реформата на съдебната система и борбата с корупцията", отбеляза Андреева.

По думите и напредъкът на всяка от двете държави се оценява поотделно, според постиженията. "Това е причината и залегналите в механизма показатели да се различават - за България, за разлика от Румъния, те включват борбата с организираната престъпност", поясни още говорителят.

По-рано днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се обяви за изваждане на Румъния от Механизма за сътрудничество и проверка, съобщи агенция „Аджерпрес". Той подчерта, че случаят с България „не е тясно свързан" с румънския и мониторингът над съдебната система и борбата с корупцията ще приключи по различно време в двете страни.

„Ако Румъния е готова преди нашите български приятели, очевидно е, че тя ще бъде извадена от механизма. Ако Румъния е постигнала равнището, очаквано от ЕК и останалите държави в ЕС, това ще бъде направено", посочи председателят на ЕК на съвместна пресконференция с румънския премиер Дачиан Чолош.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай