ЕК дава ресор "Бюджет" на Кристалина Георгиева

ЕК дава ресор "Бюджет" на Кристалина Георгиева | StandartNews.com

Брюксел. Номинираната за втори мандат като еврокомисар Кристалина Георгиева най-вероятно ще получи ресор "Бюджет" в бъдещата Комисия, съобщава БНР. Очаква се да й бъдат поверени и отговорности, свързани с човешките ресурси в Еврокомисията, както и да бъде един от заместник-председателите.

Миналата седмица авторитетното брюкселско издание "EurActive" съобщи, че българката ще отговаря за данъчното облагане и митническия съюз, одита и борбата с измамите. А за "Бюджет" се спрягаше името на полякинята Елжбиета Биенковска. Късно в петък вечерта обаче новоизбраният председател на Европейския съвет Доналд Туск, който също е поляк, обяви, че Биенковска няма да оглави бюджетния ресор. По последна информация на БНР обаче Георгиева ще получи ресор "Бюджет", като се очаква да й бъдат поверени и отговорности, свързани с човешките ресурси в Еврокомисията, както и да бъде един от заместник-председателите на новия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Окончателното решение обаче все още не е станало ясно. Днес и утре предстоят последни уточнения по ресорите на еврокомисарите. Очаква се в сряда председателят на следващата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер да ги обяви официално.

През тази седмица списъкът ще бъде внесен в Европейския парламент и там ще бъде определен график за изслушванията пред комисиите, пряко свързани с бъдещата работа на всеки от кандидатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай