ЕК иска нови закони срещу насилието над жени

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на равенството Хелена Дали

ЕК иска нови закони срещу насилието над жени | StandartNews.com

По повод международния ден за премахване на насилието над жени, Европейската комисия обяви, че ще предложи догодина ново законодателство, което да въведе правилата, предвидени в Истанбулската конвенция.

Това съобщи пред Европейския парламент еврокомисарят по въпросите на равенството Хелена Дали.

„За да обедини държавите-членки и заинтересованите страни за обмен на добри практики и по този начин да подпомогне практическото им прилагане на конвенцията, Комисията ще създаде мрежа в ЕС за предотвратяване на насилието, основано на пола и домашното насилие до края на 2021 г.“ казва Дали.

Тя посочи, че преди това се очаква решението на Европейския съд за подписването на конвенцията от Съвета на ЕС и за отказа от приемането на текста от някои европейски държави.

По нейните думи насилието бележи ръст с настъпването на пандемията от ковид-19 заради наложените ограничения срещу разпространението на болестта. Жертвите са главно жени и деца, но всеки може да бъде засегнат.

„Равенството между половете не е само политическа концепция, то е основно право. Ще продължа да се стремя така, че всички жени и момичета да се възползват напълно от това право и да живеят пълноценен живот; такъв, по време на който те могат да водят, да процъфтяват и да бъдат свободни”, завършва Хелена Дали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай