ЕК налага санкции на Беларус заради самолета

Принудителното кацане на самолета на Райънеър в Минск ще има последствия, заяви и еврокомисарката по транспорта Адина Валеан

ЕК налага санкции на Беларус заради самолета | StandartNews.com

Държавните и правителствени ръководители на 27-те страни от ЕС, които ще се срещнат утре и вдругиден в Брюксел, ще обсъдят налагането на санкции срещу Беларус, след като самолет на "Райънеър" беше принуден да кацне в Минск, предаде Франс прес, като цитира говорител на Европейския съвет.

ВИЖ ОЩЕ: Лукашенко спря самолет заради опозиционер

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще включи в дневния ред случая с отклонения днес самолет и ще бъдат обсъдени "последствията и възможни санкции", съобщи говорителят в Туитър.

"Призовавам беларуските власти да освободят незабавно задържания пътник и да гарантират изцяло правата му", добави в изявление Шарл Мишел, цитиран от Ройтерс. Той увери, че случаят няма да остане без последствия, предава БТА.

Принудителното кацане на самолета на Райънеър в Минск ще има последствия, заяви и еврокомисарката по транспорта Адина Валеан.

"Трябва да проверим всички факти и пътници на борда - не можем да направим това до пристигането (на самолета на "Райънеър") във Вилнюс", добави тя в Туитър. "Подобна ситуация ще има последствия".

Литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис потвърди, че самолетът е кацнал във Вилнюс, предаде ТАСС, като отбелязва, че Роман Протасевич е бил арестуван по време на престоя в Минск и е останал в Беларус.

Шведската външна министърка и действащ председател на ОССЕ Ан Линде призова за незабавното освобождаване на журналиста Протасевич.

Международната организация на ООН за гражданска авиация (ИКАО - ICAO) изрази сериозно безокойство за принудителното кацане на самолета на "Райънеър". Случаят може да е нарушение на Чикагската конвенция от 1944 г., целяща да гарантира мирното използване на гражднската авиация, подчерта агенцията, цитирана от Ройтерс.

Посланикът на Беларус в Париж е бил призован по спешност във външното министерство, по искане на министър Жан-Ив Льо Дриан. предаде АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай