Египет поиска помощ от САЩ за борба с тероризма

Египет поиска помощ от САЩ за борба с тероризма | StandartNews.com

Кайро. Абдел Фатах ал-Сиси, генералът, който свали президента на Египет Мохамед Мурси и се очаква да стане следващия държавен глава на Египет, призова Съединените щати да помогнат в борбата с тероризма, за да се избегне създаването на нови държави, подобни на Афганистан, в Близкия изток, предаде Ройтерс.

В първото си интервю с международна новинарска агенция в навечерието на изборите на 26 и 27 май, Сиси призова за възобновяването на американската военна помощ на стойност 1.3 милиарда щатски долара годишно, която бе частично замразена след репресиите над Мюсюлманското братство.

Запитан какво послание има за американския президент Барак Обама, Сиси каза: "Ние водим война срещу тероризма."

Освен във военната сфера, Сиси заяви, че напредък и в икономиката и образованието може да се постигне чрез сътрудничество със Запада. "Вие искате да постигнете демокрация в много страни. Това е нещо хубаво, но няма да успеете, освен чрез подходяща икономическа и образователна подкрепа".

Генералът заяви още, че Западът трябва да разбере, че тероризмът ще стигне и до неговата врата, ако не помогнат да бъде изкоренен.

Относно войната в Сирия, където САЩ и Европа подкрепят бунтовниците срещу президента Башар Асад, Сиси коментира, че вижда разпространение на джихадизма и разкъсване на страната. Той наблегна и на нуждата Сирия да остане цяла. "В противен случай ще станем свидетели на нов Афганистан", и добави, че едва ли някой ще иска друг подобен конфликт в региона.

Генералът коментира и икономическата обстановка в страната като я определи като "трудна". "Повече от 50% от египтяните страдат от бедност. Има и високо ниво на безработицата", допълни той.

Генерал Сиси ще се кандидатира и на предстоящите избори в страната този месец, като се очаква да победи единствения си опонент Хамдийн Сабахи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай