Една трета от немците не искат мигранти за съседи

Това показва проучване, поръчано от Федералната служба за борба с дискриминацията

Една трета от немците не искат мигранти за съседи | StandartNews.com

35 на сто от жителите на Германия, които са с мигрантски корени, изпитват дискриминация при намирането на жилище.

До този извод са стигнали авторите на проучване, поръчано от Федералната служба за борба с дискриминацията, резултатите от което бяха публикувани в сряда, пише канал 3. "Често едно необичайно име е достатъчно, за да не бъдете поканени да огледате апартамента или на разговор", каза в сряда ръководителят на ведомството Бернхард Франке пред изданията на медийната група Функе. Според него рекламите за жилища с ясно расистко съдържание си остават нещо обичайно.

Според Франке се изискват допълнения към Общия закон на Федерална република Германия за равно третиране, забраняващи дискриминацията в тази област, както се прави по отношение на рекламите за търсене на персонал.

Освен това изследванията показват, че почти всеки трети германец (29 процента) би се чувствал дискомфортно, ако в съседен апартамент или къща се настани мигрант. Възможността за отдаване под наем на жилище на мигрант предизвиква съмнения или притеснения сред 41 процента от анкетираните.

В същото време по-голямата част от германците (83 процента) признават, че дискриминацията при търсенето на жилища е често срещана спрямо чужденци или представители на определени етнически групи. Осъзнаването на проблема и личните нагласи често се разминават, подчертават авторите на изследването.

В проучването са участвали хиляда души над 16-годишна възраст, които говорят немски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай