Четвъртък,

Джонсън увеличи рязко бюджета на военните

От: Пламен Вълков -
Джонсън увеличи рязко бюджета на военните
A
A
A

 

Великобритания обеща да сложи край на "епохата на оттеглянето", като обяви днес най-голямата си военна инвестиция след края на Студената война, предаде Ройтерс. 
Британският премиер Борис Джонсън ще произнесе днес пред парламента реч, в която ще представи първите заключения от най-големия преглед на външната политика и отбраната от 30 години. В нея той ще обяви допълнителни 16,5 милиарда британски лири за армията през следващите четири години. В момента годишният бюджет за отбрана е малко под 42 милиарда лири, пише бта.
Министър-председателят Борис Джонсън иска Великобритания да играе водеща роля в една нова епоха на световно сътрудничество и свободна търговия, подкрепяна от модерен военен и кибернетичен потенциал.
Той заяви, че увеличаването на разходите за отбраната отразява нуждата от модернизиране на военния потенциал, включително с планове за ново космическо командване и агенция за изкуствен интелект.

"Взех това решение въпреки пандемията, защото отбраната на страната трябва да е на първо място", каза Джонсън.

"Международната ситуация е по-опасна и по-конкурентна, отколкото във всеки един момент след Студената война, и Великобритания трябва да бъде вярна на своята история и да застава редом до своите съюзници. За да постигнем това, е необходимо да модернизираме нашия потенциал", заяви той.

Преди седмица Джонсън обеща на избрания за президент на САЩ Джо Байдън, че Великобритания е решена да продължи да бъде ценен военен съюзник.

Правителството обяви, че увеличаването на военните разходи ще затвърди позициите на Великобритания като страната, която отделя най-много пари за отбрана в Европа и заема второ място по този показател в НАТО, и ще позволи по-големи инвестиции в кибернетичната и космическата област.

Великобритания не увеличава военния си бюджет за сметка на международната помощ, увери министърът на отбраната Бен Уолъс, след като в медии се появиха информации, че бюджетът за чуждестранна помощ може да бъде намален с милиарди лири.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички