Джихадисти избиха 125 души в Багдад (ОБЗОР)

Джихадисти избиха 125 души в Багдад (ОБЗОР) | StandartNews.com

Най-кървавият атентат в Багдад за тази година взе над 125 жертви в събота вечер, в рамките на свещения месец Рамадан, съобщи Би Би Си. Множество жени и деца са сред загиналите след взрив на камион, натъпкан с експлозиви, на търговска улица в града. Същата вечер други петима души загинаха при втори атентат в иракската столица.

Над 125 са загиналите и над 150 ранените след експлозия в населения с шиити квартал Карада късно вечерта в събота. По време на атаката улиците са пълни с хора, излезли да пазаруват след прекъсването на целодневния пост в свещения месец Рамадан. Според свидетели се е взривил хладилен камион, натъпкан с експлозиви. Експлозията, която е станала малко преди полунощ, е предизвикала огромен пожар на главната улица, а няколко околни сгради са тежко увредени. Сред жертвите има най-малко 15 деца.

Часове след атентата групировката "Ислямска държава" пое отговорност и заяви, че атаката нарочно е извършена срещу шиити. Радикалната сунитска групировка по традиция смята шиитите за еретици и атаките срещу тях не са рядкост.
При второ нападение - взрив на самоделно взривно устройство в Източен Багдад, са загинали петима и са ранени 16 души. Смята се, че извършителят също е от "Ислямска държава".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай