Двама руснаци и украинец с тежко обвинение за шпионаж

Изслушването се състоя при закрити врата

Двама руснаци и украинец с тежко обвинение за шпионаж | StandartNews.com

Албански съд нареди днес двама руснаци и един украинец да останат в ареста, докато властите провеждат разследване за шпионаж, извършен от заподозрените в бивш завод за производство на оръжия, предаде Асошиейтед прес.

Съдията се произнесе в полза на прокурорите, които поискаха тримата да бъдат задържани по обвинения в "съхраняване на секретна информация от военен или друг характер с цел да бъде предоставена на чужда сила, с което се нарушава независимостта на страната".

Изслушването се състоя при закрити врата. Двамата заподозрени руснаци са 25-годишният Михаил Зорин и 33-годишната Светлана Тимофоева, а украинецът е идентифициран като Федир Алпатов.

Те са били арестувани в събота в района на бившия военен завод в Грамш, на 80 км южно от столицата Тирана. Заподозрените са направили снимки на завода. Властите съобщиха, че Зорин, който е влязъл в завода, е използвал спрей със сълзотворен газ срещу двама военни, които са се опитали да го заловят. Тимофоева и Алпатов са били арестувани извън комплекса. 

Полицията съобщи, че е конфискувала автомобила им Шевролет, два дрона, лаптоп, пари в брой и др. Тримата заподозрени отхвърлят обвинението в шпионаж. Ако те бъдат признати за виновни, ги очаква до десет години затвор. Военният завод "Грамш" е открит през 1962 г. В него са произвеждани автомати "Калашников" и други оръжия. След падането на комунизма през 1990 г. заводът преустановява производството на оръжие. 

Според информация на местните медии тримата заподозрени са влезли в Албания от различни гранични пунктове. Служител на украинското посолство, който присъства на изслушването, заяви, че заподозреният украинец е невинен и посочи, че Алпатов е работил само като шофьор на руснаците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай