Драма с колите в Европа! Какво се случва

Става въпрос за дизеловото гориво

Драма с колите в Европа! Какво се случва | StandartNews.com

Доклад на неправителствената организация Международния съвет за чист транспорт (ICCT) е установил, че нещо много обезпокоително и недопустимо се случва с европейските автомобили с дизелово гориво.

При проучването са използвани данни от 1400 официални правителствени теста при контролирани настройки.

Седемдесет и седем процента от европейските автомобили с дизелово гориво произвеждат нива на емисии, които показват наличието на устройство за измама на емисиите, установи доклад на неправителствената организация Международния съвет за чист транспорт (ICCT), цитиран от „Политико“.

Използвайки данни от 1400 официални правителствени теста при контролирани настройки, проучването установи, че 77 процента от дизеловите автомобили Евро 6 (Евро 6 е името на настоящите правила за емисии на ЕС) и 85 процента от по-старите автомобили Евро 5 имат „подозрителни” резултати от тестовете , показващи прекомерни емисии.

Количествата азотен оксид, отделяни от тези автомобили по време на тестване, се казва в доклада, показват "вероятното използване на забранено устройство за повреда" - т.е. софтуер, позволяващ на автомобилите моментално да включат своите контроли за замърсяване, докато се тестват.

„Екстремни“ нива на емисии са били засечени в най-малко 40 процента от тестовете, което показва, че наличието на устройството е „почти сигурно“ в тези случаи, според неправителствената организация.

Докладът изчислява, че 19 милиона превозни средства със „подозрителни“ нива на емисии – и 13 милиона с „екстремни“ нива – в момента се използват в Европейския съюз и Обединеното кралство.

Съществуването на така наречените анти-еко устройства беше открито в скандала „Дизелгейт“ от 2015 г., когато германският производител на автомобили „Фолксваген“ призна, че с тази технология са измамили тестовете за емисии на стотици хиляди автомобили в САЩ.

Други производители на автомобили, включително „Даймлер“, „Рено“ и „Фиат“, оттогава са изправени пред подобни обвинения, пише Ауто Блиц.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай