Донецк и Луганск въоръжават мъжете! Каква е ролята на Кремъл?

Американският президент изрази увереност, че Русия ще нападне Украйна до дни

Донецк и Луганск въоръжават мъжете! Каква е ролята на Кремъл? | StandartNews.com

Лидерите на самообявилите се прорурски сепаратистки републики Донецк и Луганск в Източна Украйна обявиха мобилизация на мъжете в боеспособна възраст на фона на ескалация в противопоставянето с украинските сили, предаде БНТ.

При различни обстрели са били убити двама украински войници, а четирима са били ранени.

Американският президент изрази увереност, че Русия ще нападне Украйна до дни. Кремъл създава изкуствена криза в Източна Украйна като претекст за инвазия, смятат западните държави.

Президентът Путин даде начало на планирани учения на руските стратегически сили.

Група украински депутати и чуждестранни журналисти са попаднали под обстрел в Източна Украйна и се е наложило да бъдат евакуирани в укритие, съобщи източник от партията на украинския президент Зеленски.

"Пътувахме с чуждестранни журналисти, оглеждахме позициите на нашите момчета. В Новолуганск се приближихме до наблюдателен пункт и започнаха да падат 122-милиметрови снаряди. Укрихме се, журналистите бяха шокирани и видяха на живо кат се нарушават Минските споразумения и се използват забранени калибри", каза украински депутат.

Втори артилерийски снаряд от Украйна се е взривил на руска територия в Ростовска област, Москва вече разследва първото попадение на около километър от границата. Две експлозии през нощта предизвикаха пожар в газопровод край Луганск. За виновни бяха посочени украински саботьори.

Международните наблюдатели на терен съобщават за драматично увеличение на нападенията по линията на съприкосновение. В ход е централизирана евакуация към Русия на цивилните от Донецк и Луганск.

Вземаме необходимото - продукти за денонощие. Това е разтегливо понятие. Не знаем кога ще се върнем, каза Оксана - жителка на Донецк.

Обръщението на местния лидер Пушилин за евакуация е било записано в сряда, твърди журналист от разследващия сайт Белингкет на база анализ на метаданните на материала.

По някои оценки в двете сепаратистки републики живеят общо около 3,5 милиона души, след 2014-та година поне 720 хиляди са получили руско гражданство.

Централната банка на т.нар. Донецка република въведе дневен лимит за теглене от банкомат в размер на 10 хиляди рубли, еквивалентни на 129 долара.

Кремъл съобщи за успешни изпитания на хиперзвукова и крилата ракета срещу морска и наземна цел в рамките на учение на стратегическите въоръжения на Русия. Президентът Путин наблюдава стрелбите заедно с беларуския си колега Лукашенко от така наречения "ситуационен център". През последните четири месеца Москва проведе серия мащабни маневри.

Край украинската граница по американски данни вече са струпани 170 - 190 хиляди руски военни. В неделя приключват мащабни учения на десетки хиляди руски военни в Беларус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай