Докладът на ООН не сдобри великите

Западът и Русия още повече се разминаха в прочита за зарина

Докладът на ООН не сдобри великите | StandartNews.com

Дамаск. Великите сили видяха в доклада на инспекторите на ООН за химическата атака на 21 август доказателство за вината на режима на Башар Асад, предаде Ройтерс. Западът и Русия обаче се разминаха в оценките си за документа и за това кой стои зад нападението. Разследването на световната организация потвърди използването на химическо оръжие в Сирия, но не посочи дали силите на президента Башар Асад или опозицията стои зад атаката.

Съветникът на американския президент Барак Обама по националната сигурност - Сюзан Райс, че установеното от ООН използване на висококачествен газ зарин и определен тип ракети доказват, че зад нападението стои режимът. "Продължаваме да работим с Русия, Великобритания, Франция, ООН, Организацията за забрана на химическото оръжие и други. И ако дипломатическите мерки не донесат резултат, САЩ остават готови да действат", заяви Райс. Междувременно представителите на Великобритания, Франция в Световната организация също заявиха, че правителството на Асад е отговорно за химическата атака.

Москва обаче обяви, че няма конкретни доказателства в тази посока. Руският външен министър Сергей Лавров каза, че има "много сериозни основания" да се смята, че нападението с химическо оръжие от 21 август е било "провокация". Москва обяви, че продължава да подозира, че атаката на 21 август е извършена от бунтовниците.

"Съобщенията за това, че опозицията е използвала химическо оръжие на 21 август, не трябва да бъдат пренебрегвани. Те също трябва да бъдат сериозно изучени", каза представителят на Русия в ООН Виталий Чуркин. Режимът в Дамаск пък обвини Запада, начело със САЩ, че иска да наложи волята си на сирийския народ. Сирийското правителство обвини САЩ, Франция и Великобритания, че подкрепят въоръжени терористични групировки, които участват в бунта срещу режима, като свързаната с "Ал Кайда "Джебхат ан Нусра" (Фронт на победата). Върховният представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън от своя страна призовава Съвета за сигурност на ООН да поеме своята отговорност с приемането на резолюция. Тя обяви пълна подкрепа от страна на ЕС за премахването на химическите оръжия в Сирия.

Русия подозира бунтовниците

Русия все още подозира, че зад химическата атака от 21 август стоят сирийските бунтовници, въпреки че според Франция докладът на ООН показва, че е виновно сирийското правителство. Различията между Москва и Париж се очертаха след срещата на двамата външни министри Сергей Лавров и Лоран Фабиюс ден след като инспекторите на ООН потвърдиха, че при атаката е използван отровен газ зарин. "Имаме много сериозни основания да смятаме, че става въпрос за провокация", коментира Лавров. Руският министър припомни, че е имало много провокации от страна на бунтовниците, които се борят срещу режима на сирийския президент Башар Асад. През последните две години всички тези провокации целяха да предизвикат международна интервенция, коментира Лавров. От своя страна Лоран Фабиюс коментира, че докладът на ООН е убедителен.

Бан Ки-мун: Това е военно престъпление

Инспекторите на ООН, провели разследването на химическата атака от 21 август, са изследвали кръв, коси, урина и скални проби от мястото на инцидента, предаде Би Би Си. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че 85% от кръвните проби са се оказали положителни за зарин. Той определи атаката като военнопрестъпление. Докладът не посочва кой е отговорен за смъртоносната атака, тъй като инспекторите не са имали такава задача. На пресконференция Бан Ки-мун бе запитан дали знае кой стои зад нападението от 21 август. Той отговори, че "всички ние може да имаме свое мнение, но други трябва да решат" какви стъпки трябва да се предприемат, за да бъдат изправени виновни пред правосъдието. Генералният секретар на ООН обясни, че инспекторите не са успели да установят броя на жертвите. По думите му обаче това е най-тежката атака с химическо оръжие срещу цивилни от 1988 г., когато Саддам Хюсейн използва такова в Халабджа.

Турция свалила за "наказание" хеликоптера

Сирийски хеликоптер бе свален от турските военновъздушни сили на границата, след като наруши турското въздушно пространство. Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че Турция е провела "наказателна акция" като е свалила сирийския хеликоптер, която е оправдана от гледна точка на международното право, тъй като машината е нарушила турското въздушно пространство въпреки предупрежденията, писа вестник "Хюриет дейли нюз". Давутоглу подчерта, че Турция няма да приеме никакво нарушаване на нейните граници. Както бе и преди, ние сме решителни относно защитата на нашите граници и граждани докрай, каза турският външен министър.

Защо Франция е толкова активна

Асошиейтед прес

Френският президент Франсоа Оланд не се отказва от заплахата за военни удари срещу режима на сирийския президент Башар Асад, но при това той не действа само като пудела на президента Барак Обама, както твърдят някои критици. Франция, някогашният колониален управник на Сирия и страна, която се бори да запази мястото си като военна и дипломатическа сила, има достатъчно причини да иска водеща роля по сирийския въпрос.

Близкоизточната страна получава сегашния си вид като френска територия, след като се отделя от Османската империя след Първата световна война, така както и съседен Ливан. Мнозина в двете страни говорят френски. Франция има особено близки връзки с Ливан и иска да попречи на по-нататъшното му въвличане в сирийския хаос.

Връзките с региона правят Сирия особено привлекателно място за домораслите френски екстремисти. Френският вътрешен министър Манюел Валс заяви този месец, че около 110 граждани или пребиваващи във Франция са се присъединили към джихадистите в Сирия. Френските власти се опасяват, че те ще се върнат във Франция, за да извършват терористични атентати.Освен това страхът от химическите оръжия е дълбоко вкоренен във Франция.
След като британският парламент блокира потенциално британско военно участие в удар срещу Сирия по-рано този месец, Франция остана само като европейската страна, най-готова да използва военни заплахи срещу режима на Асад редом със САЩ. Бившият външен министър Юбер Ведрин заяви, че Франция иска да покаже ЕС като реална сила. Постоянен член на СС на ООН, Франция често се смята за залязваща, ако не и вече залязла сила. Оланд иска да се противопостави на това и използва за целта обширната френска дипломатическа мрежа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай