Договор за мир в Карабах. Размирици в Армения

Въоръжените сили на двете страни ще спрат на заетите от тях позиции

Договор за мир в Карабах. Размирици в Армения | StandartNews.com

Ново, трето споразумение за прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах подписаха Армения и Азербайджан подписаха. Въоръжените сили на двете страни ще спрат на заетите от тях позиции. Прекратяването на огъня е постигнато след шест седмици на сражения между Азербайджан и Армения. Досега обаче две споразумение за край на бойните действия се провалиха като Армения първа нарушаваше договореностите за прекратяване на огъня.

Споразумението е подписано от президента на Азербайджан Илхам Алиев и от арменския премиер Никол Пашинян. Посредник в разговорите отново е бил руският президент Владимир Путин. Турция също ще вземе участие в процеса.

По силата на споразумението за прекратяване на военните действия със самолети Ил-76 от летището в Уляновск към Нагорни Карабах се превозват руски миротворци с 90 бронетранспортьора и 380 единици техника. Общо са мобилизирани 1960 души от руската армия, съобщи РИА „Новости“, цитирайки Министерството на отбраната на Русия.

Споразумението обаче предизвика протести в арменската столица Ереван. След заявлението на Пашинян за мирното споразумение бесни демонстранти нахлуха в сградата на парламента, съобщи РИА „Новости“. След това участниците в стихийния митинг се събраха на площада пред зданието на правителството. Част от тях се втурнаха в парламента, тв репортажите показаха как те чупят стъкла и разбиват техниката в залите.

Според Спутник протестиращите в Армения завзели и кабинета на премиера Пашинян, като охраната там не оказала съпротива. Група мъже се насочили към правителствената вила, където живее Пашинян и семейството му. Полицаите обявили, че премиерът не е вкъщи, след което последвали сблъсъци между силите на реда и протестиращите.

Опозицията поиска незабавната оставка на Пашинян и кабинета. Самият премиер в обръщение към народа на Армения заяви, че е нямал друг изход, освен подписването на споразумението за Нагорни Карабах.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай