Дипломатът, който казва истината

Дипломатът, който казва истината | StandartNews.com

Бръмбари опетниха кандидатурата на Радослав Шикорски за висок пост в ЕС

Седмица след като Варшава издигна кандидатурата на външния си министър Радослав Шикорски за върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, в Полша изтекоха подслушани негови изявления.
Полското списание "Впрост" публикува няколко порции скандални коментари на първия дипломат, касаещи двустранните отношения със САЩ, както и действията на британския премиер. В последния запис, за който се твърди, че е направен в ресторант във Варшава, Шикорски нарече британския премиер Дейвид Камерън безразсъден и некомпетентен заради водената му политика в Европа.

Според изданието Шикорски е обсъждал с бившия финансов министър Яцек Ростовски политиката на Камерън към имигрантите.

По-рано "Впрост" публикува запис на Шикорски, в който той заявява, че Полша не печели нищо от съюза си със САЩ и той е по-скоро вреден, защото страната му остава с изкуствено усещане за сигурност. Външният министър изтъкна, че силният съюз със САЩ не струва и дори е вреден, тъй като създава измамно чувство за сигурност. Според него поляците наивно вярват, че САЩ спомагат за тяхната сигурност.
След публикациите Шикорски заяви, че организирана престъпна група стои зад изтичането на тайни на негови лични разговори. Той обаче не отрече да е правил изявленията, но изрази надежда, че извършителите ще бъдат установени и наказани скоро.

Това не е първият случай, в който Шикорски се изявява като "поразяваща уста". Той е известен с това, че е склонен да казва истината, макар и тя да не е приятна. 51-годишният Шикорски е роден в полския град Бидгошч. Той е един от активните участници в събитията срещу комунистическия режим в Полша. През март 1981 г. ръководи студентският стачен комитет в родния си град, след което е принуден да избяга във Великобритания след обявяването на военно положение в страната. На Острова получава политическо убежище, а по-късно и британско поданство. Завършва в Оксфордския университет "Политика, философия и икономика". В периода 1986-1989 г. е военен кореспондент в Афганистан и Ангола. През 1987 г. печели наградата "Световно пресфото", за направена в Афганистан фотография.

След падането на Берлинската стена британецът Шикорски се завръща в родината. Става член на правителство, притежавайки полски и британски паспорт. През 1992 г. е избран за заместник- министър на отбраната и е един от инициаторите на кампанията за присъединяване на Полша към НАТО. В периода 1998-2001 г. е заместник-министър на външните работи. От 2002 до 2005 г. Шикорски живее във Вашингтон, където е изпълнителен директор на Нова атлантическа инициатива. Издател е на аналитичното издание "Европейски прогнози" и организира международни конференции по въпроси, свързани с реформата в ООН и 25-годишнината на "Солидарност". В Камарата на представителите на САЩ е бил изслушван като експерт по атлантическите въпроси.
През 2005 г. Шикорски е избран за сенатор от Бидгошч, като същата година става и министър на отбраната. Междувременно се отказва от британския си паспорт, а министерството на отбраната ръководи до 2007 г. Тогава е избран за член на Сейма (долната камара на полския парламент) от партия "Гражданска платформа". На 16 ноември същата година полага клетва като министър на външните работи.
51-годишният Шикорски е известен като яростен критик на управлението на руския президент Владимир Путин. Той е застъпник за по-решителна политика на Европа в защита на интересите й и на тези на нейните съседи от руската експанзия.

Женен е за американската писателка Ан Епълбаум, която през 2004 г. спечели журналистическата награда "Пулицър" за книгата си "ГУЛаг", посветена на съветските лагери за политически затворници. През 2012 г. сп. "Форин полиси" го включва в класацията "Топ 100 на световните мислители", като изтъква, че неговата заслуга е, че казва истината, дори и когато не е дипломатично".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай