Дилма Русеф обеща социални реформи

Протестират над един милион и двеста хиляди души

Дилма Русеф обеща социални реформи | StandartNews.com

Бразилия. Бразилският президен Дилма Русеф обеща социални реформи и заяви, че ще запази обществения ред и собственост, осъждайки актовете на насилие и вандалщина, помрачили най-големите протести в Бразилия от 20 години, предаде Би Би Си.

В обръщение по телевизията Русеф отново подчерта, че правителството й подкрепя социалните промени и е неин дълг е да се вслушва в гласовете на улицата и да води диалог с всички страни.

По думите й правителството знае, че има много неща, които "могат да се направят по-бързо и по-добре", и посочи, че Бразилия "е водила трудна борба, за да стане демократична страна", но изтъкна, че тя не може да толерира насилието, което упражнява едно малцинство от протестиращите. Трябва да вдъхнем нов живот на политическата ни система, да я направим по-прозрачна, каза тя.

Милион антиправителствени демонстранти излязоха по улиците на много бразилски градове, недоволствайки от проблеми започващи от лошите обществени услуги и стигащи до милиардите долари, които страната се готви да похарчи за Световната купа по футбол догодина и олимпиадата през 2016 г., припомня Асошиейтед прес.

Социалните програми, с които Русеф се ангажира засягат национален план за подобряване на обществения транспорт в градовете, както и пренасочване на приходите от продажба на петрол за нуждите на образователната система и ще покани от чужбина хиляди лекари, които да работят в безплатното държавно здравеопазване, предаде ИТАР-ТАСС.

Според Русеф разходите за големите спортни събития няма да засегнат бюджетните програми за здравеопазване и образование и призова сънародниците си да посрещнат радушно спортистите и гостите на футболните турнири на ФИФА.

Президентът подчерта също, че е готова да засили борбата с корупцията.

Междувременно, протестиращи в Сао Паоло блокираха пътищата към международното летище Гуарульос и на пътниците се налага да се добират до най-големия в Бразилия въздушен терминал пеша с куфари в ръце. На летището е засилена охраната и то продължава да приема и изпраща самолети. Общонационалните протести, свързани с провеждащата се в страната купа на конфедерациите по футбол, продължават вече повече от седмица и се провеждат в над 60 бразилски града, предаде ИТАР-ТАСС.

Вчера в протестите взеха участие общо над един милион и двеста хиляди души. Те протестират срещу социално-икономическата политика на правителството, вилнеещата корупция, многомилиардните разходи от държавния бюджет за подготовката и провеждането на международни спортни мероприятия. Почти повсеместно демонстрациите са съпроводени със сблъсъци с полицията и вандализъм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай