Деца дадоха старт на протестта за климата

Той е на път да се превърне в една от най-големите координирани демонстрации в историята

Деца дадоха старт на протестта за климата | StandartNews.com

Деца дадоха старта на глобалния протест срещу промените в климата, в който се включиха милиони хора от цял свят.  Той е на път да се превърне в една от най-големите координирани демонстрации в историята, отбелязват световните медии. Акциите започнаха от Австралия и Нова Зеландия, продължиха в Япония, Индия, Филипините.

В Австралия и на тихоокеански острови деца започнаха милионна стачка след апела на екоактивистката Грета Тунберг към възрастните да вземат мерки за избягване на екологична катастрофа, съобщи БНР. От Сидни до Сеул и Сао Паолу деца ще вземат участие в очаквания най-голям в историята колективен призив за действие от страна на движението, запалено в социалните медии под хаштага #климатичнастачка (#climatestrike).

Над 5000 събития са планирани за днес в целия свят, а кулминацията им ще бъде мащабен митинг в Ню Йорк, където на 1,1 млн. ученици от около 1800 обществени училища им е разрешено да пропуснат училище.

В Африка - най-уязвимият на климатичните промени континент, стотици хора излязоха по улиците на столици и големи градове като Найроби и Йоханесбург.

В Европа демонстрантите блокираха мост в Швейцария, излязоха по улиците и дори плажовете на Великобритания, изпълниха площадите на Полша, Украйна, Дания, а в Париж младите хора поискаха да бъдат чути от управляващите, съобщи БГНЕС

“Колкото по-млад е човек, толкова повече ще бъде засегнат от промените в климата, а днес почти не ни се дава думата. Времето да променим нещата е изключително малко и е много важно именно младите хора да оглавят тази борба, защото те ще са най-засегнати”, каза австралийска ученичка.

На фона на многохилядните протести в Германия и след 18-часови маратонски преговори правителството на Ангела Меркел се договори да отпусне над 100 милиарда евро до 2030 година за борба с климатичните промени. Те ще се използват за намаляване на парниковите емисии в строителството, промишлеността и транспорта, както и за насърчаване ползването на обществен транспорт и влакове.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай