Дете спаси мигранти със SMS

Дете спаси мигранти със SMS | StandartNews.com

7-годишно афганистанско момче спаси група задушаващи се в камион мигранти във Великобритания със SMS, пише „Индипендънт", цитиран от БГНЕС.

Момчето, пътуващо в товарен камион с още 14 души, писало отчаяно съобщение на британка доброволец, с която се запознали във френския лагер „Джунглата".

Лиз Клег била част от група доброволци, които отишли да помагат в самоделното селище, което се намира в близост до френския пристанищен град Кале и приютява мигранти, искащи да стигнат до Великобритания.

Там тя и колегите й раздали стотици обикновени мобилни телефони на хора в лагера, като записали собствените си номера в тях и им казали да звънят, ако изпаднат в беда.

Вчера Клег била на конференция в Ню Йорк, когато получава съобщение от малкия Ахмед.

„Имам нужда от помощ. Шофьорът няма да спре колата. Няма въздух в колата. Няма сигнал. Аз съм в контейнер. Не се шегувам. Кълна се в Бог", пише 7-годишното дете на много развален английски.

Клег сметнала, че Ахмед не би си измислил такова нещо и позвънила на колежката си Таня Фрийдман от благотворителната организация „Помощ за бежанците" (Help Refugees) в Лондон. От своя страна Фрийдман се обажда в полицията в Кент.

„Обясних им, че е въпрос на живот и смърт. Имах номера на Ахмед и първото нещо, което направиха, бе да намерят преводач, който да говори на пущу с него. Те му позвъняли и разбрали, че случаят наистина е спешен, след което са могли да проследят мобилния му телефон и да установят, че се намира в камион в Лестършир", разказва Фрийдман.

Полицията в Кент се обадила на колегите си в Лестършир, които открили камиона на магистрална сервизна станция и измъкнали хората.

Към момента се смята, че Ахмед е намерил начин да влезе с камиона във Великобритания заедно с по-големия си брат.

Мигрантите са арестувани за нелегално влизане в страната. Един мъж е арестуван по подозрения в съдействие за влизането.

Говорителка на полицията съобщи, че едно дете е поставено под надзора на социалните служби, но без да уточнява името му.

Случаят се разглежда от имиграционните служби в страната.

В рамките на миграционната вълна в Европа от миналата година насам има много трагични случаи, при които нелегално превозвани мигранти се задушават в товарните пространства на камиони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай