Дете камикадзе окървави кюрдска сватба (ОБЗОР)

Дете камикадзе окървави кюрдска сватба (ОБЗОР) | StandartNews.com

Дете камикадзе отне живота на над 50 души на кюрдска сватба в турския град Газиантеп. Това съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който обвини за атаката "Ислямска държава", предаде Би Би Си. При атаката, извършена от тийнейджър на възраст между 12 и 14 години, са ранени 69 души, като състоянието на 17 от тях е сериозно.

Сред жертвите на атентатора е и тримесечно бебе. Младоженците обаче са оцелели. Първоначалните данни за бруталното нападение издава почерка на групировката "Ислямска държава", обясни турският президент. В комюнике той отбеляза, че няма никаква разлика между живеещия в изгнание проповедник Фетхуллах Гюлен, когото той обвинява в заговор за неуспелия преврат на 15 юли, Кюрдската работническа партия (ПКК) и групировката "Ислямска държава" - "вероятния извършител на атентата в Газиантеп".

Атентаторът се е взривил между танцуващите на тържеството, но към края на сватбата, когато много от гостите вече са си били тръгнали. Веднага след силната експлозия празненството секнало, а мястото наоколо се прокрило с кръв, трупове и части от тела, разказва пред Би Би Си за покъртителната картина след атентата оцеляла участничка в сватбата.

До снощи никоя терористична организация не бе поела отговорност за нападението, извършено в събота вечерта, когато голяма група участници в сватбеното тържество излезли да празнуват на улицата. На тържеството имало много жени и деца.
Окървавената сватба била в квартал на Газиантеп, в който живеят много кюрди. Това подкрепя предположенията за джихадистки атентат, смятат анализатори. Депутатът от прокюрдската Демократична партия на народите потвърди, че сватбата е била кюрдска.

Известно е, че в Сирия ИД се бие срещу сирийските кюрди. Знае се също, че ИД има привърженици в Газиантеп, който се намира близо до границата със Сирия. Затова се твърди, че камикадзето има връзка с джихадистите от ИД.

През последните месеци Турция бе ударена с поредица атентати, за които властите обвиниха ИД или кюрдските бунтовници от забранената кюрдска партия ПКК. Последната атака бе през юни на летището в Истанбул, където загинаха над 40 души.
Потресаващото злодеяние по време на сватбата в Газиантеп предизвика гняв и международно осъждане. "Нашата страна, нашата нация могат само да повторят едно и също послание към онези, които ни атакуват: ще се провалите!", заяви Ердоган. Турция няма да се поддаде на провокация, каквато е атентатът в Газиантеп, напротив - ще прояви единство, солидарност и братство, добави той. Президентът на Русия Владимир Путин пръв изрази съболезнования на турския президент Реджеп Ердоган. "За пореден път се убеждаваме, че тероризмът не само не признава законите на цивилизованото общество, но и основните норми на човешкия морал", заяви руският президент. Путин изрази готовност за мащабно разширяване на антитерористичното сътрудничество между Русия и Турция. Съболезнователна телеграма до Ердоган изпрати и канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай