Десетки убити след взрив на социално напрежение в Иран

На фона на повишаващото се напрежение президентът Ебрахим Раиси обеща да се справи решително с протестите

Десетки убити след взрив на социално напрежение в Иран | StandartNews.com

Над 40 души са били убити в Иран от началото на протестите, съобщава БНР. Повод за демонстрациите, които продължиха и миналата нощ, стана смъртта на млада жена в полицейски участък в Техеран в средата на септември.

Поредните демонстрации обхванаха столицата Техеран и други места в Ислямската република.

На фона на повишаващото се напрежение президентът Ебрахим Раиси обеща да се справи решително с протестите. Участниците в тях нанасят щети на административни сгради, палят автомобили и кофи за боклук и влизат в сблъсъци с полицията, която пък използва все по-твърди мерки, за да потушава безредиците. В противовес се организират проправителствени прояви. Повод за поредния взрив на социално напрежение в Иран стана смъртта на 22-годишната Махса Амини - тя почина в ареста, след като на 13 септември е била задържана заради нарушаване на ислямските правила за обличане, носела забрадката си неправилно. Смъртта ѝ предизвика вълна от съпричастност и гняв. Стотици демонстранти бяха арестувани при сблъсъците. 

"По-скоро ще умрем, отколкото да продължим да търпим унижения" е един от лозунгите, издигнати от стотици хиляди хора, обявили са за свобода и против религиозните ограничения.

Демонстрации имаше и в чужбина - в Бостън, Лондон, Берлин, Париж. 

Френската полиция използва тази вечер сълзотворен газ и приложи тактики за борба с безредиците, за да попречи на стотици хора, протестиращи в Париж, да тръгнат към посолството на Техеран, предаде агенция Франс прес.

Протестът е започнал мирно на площад "Трокадеро". Някои демонстранти скандирали "Смърт на Ислямската република" и лозунги срещу върховния лидер аятолах Хаменей. Полицаи в пълно въоръжение срещу безредици, препречили пътя на протестиращите, които се опитвали да се приближат до иранското посолство, намиращо се наблизо. Полицията използвала сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите.

Използването на сълзотворен газ разгневи активистите, които вече бяха разгневени от разговорите и публичното ръкостискане на президента Еманюел Макрон с иранския президент Ебрахим Раиси в кулоарите на Общото събрание на ООН миналата седмица.

Подобни напрегнати сцени се разиграха и в Лондон, където на снимки, публикувани в социалните медии, се вижда как протестиращи се опитват да пробият полицейските бариери за сигурност пред иранското посолство там.

Междувременно ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел заяви, че репресиите срещу протестите в Иран са "неоправдани" и "неприемливи", след като Техеран обеща да не проявява снизходителност към размириците, обхванали страната.

В изявление от името на ЕС Борел заяви: "За Европейския съюз и неговите държави членки широкоразпространената и непропорционална употреба на сила срещу мирни протестиращи е неоправдана и неприемлива".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай