Вторник,

Десетки хиляди на протест в Испания. Предстои ли криза

От: Редакция -
2242
Десетки хиляди на протест в Испания. Предстои ли криза
A
A
A

Десетки хиляди привърженици на крайнодясна партия "Вокс" участваха в демонстрации в няколко града в Испания, включително в столицата Мадрид,  протестирайки срещу лявото правителство на Педро Санчес, което определят като правителство "на предателството, несигурността и разрухата", предаде Франс прес.

Около 25 000 души, по данни на полицията, се събраха на площад "Колон" ("Колумб") в центъра на испанската столица, като скандираха "Санчес, върви си!" и развяваха испански знамена. Демонстрантите избраха точно този площад заради огромния национален флаг, който се вее там.

"Имаме правителство, което управлява против народа, което намалява присъдите за престъпления, което разоръжава полицията", заяви в реч на протеста председателят на "Вокс" Сантяго Абаскал.

Политическият лидер имаше предвид предстоящото премахване от наказателния кодекс на престъплението "подбуждане на метеж", за което бяха осъдени девет каталунски лидери, подкрепящи независимостта, за ролята им в опита за отделяне през 2017 г. на тяхната област от Испания.

Според дясната и крайнодясната опозиция промяната в наказателния кодекс, която се очаква да се влезе в сила до края на годината, ще насърчи по-нататъшните опити за отделяне на Каталуния, тъй като те няма да бъдат наказвани толкова строго.

Сантяго Абаскал говори също за "удвояване на сексуалните посегателства от идването на власт на Санчес и на една луда министърка, която с благословията на правителството, политическата левица и медиите създава закон, за да може в крайна сметка изнасилвачите и педофилите да излязат от затвора".

Той намекна за влезлия в сила през октомври ключов закон срещу сексуалното насилие, който като цяло затяга правния арсенал срещу изнасилването, но намалява наказанията за други видове сексуално насилие. Тази промяна имаше парадоксален ефект - осъдени да излязат от затвора поради намаляване на присъдите им.

"Управляват ни сепаратисти, хора, които не искат да бъдат испанци, затова съм тук", каза 65-годишният бивш шофьор на камион Сесар Пейнадо, като отбеляза също, че правителството "купува гласове".

"До гуша ни дойде от това правителство, от законите, които то приема без необходимото мнозинство и които правят така, че терористи да излизат от затвора и изнасилвачи да са отново на свобода", каза 58-годишната секретарка Мария Долорес Лопес.

Източник: БТА


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com