Демонстрантите блокираха правителствения квартал в Киев

Демонстрантите блокираха правителствения квартал в Киев | StandartNews.com

Киев. Демонстрантите продължават да блокират украинския правителствен квартал в Киев, въпреки студа и силния сняг, предаде кореспондент на РИА Новости.

Входовете на сградата на администрацията на президента, кабинета на министрите и парламента са барикадирани от протестиращите. Около всяка от барикадите се намират до няколкостотин души.

В същото време се възобнови митингът на привържениците на управляващата Партия на регионите. Няколкостотин души остават около издигнатите на площад „Независимост" сцени.

В украинската столична полиция е постъпило съобщение за заложени бомби на три метростанции - „Театралной", „Крещатика", „Площад Независимост", предаде Интерфакс.

От полицията посочиха, че на местата са изпратени сапьори, кинолози и други служби. Пътниците от метростанциите се евакуират.

Украинската полиция отхвърли информацията за извършени арести във връзка с бутането на паметника на Ленин в Киев и заяви, че все още няма задържани, предаде РИА Новости, като се позова на представител на Шевченковското районно управление на МВР на Украйна.

„Към 08.00 часа полицията не е задържала никого", каза представителят на полицията.

Във връзка с бутането на паметника на Ленин вчера е открито досъдебно производство. По-рано депутат от опозиционна партия съобщи, че полицията е започнала да задържа хора, които нямат отношение към деянието.

Демонстрантите в украинската столица Киев издигнаха нови барикади и палатки през нощта. Лидерът на опозиционната "Отечество" Арсений Яценюк заяви, че днес е решаващ ден за Украйна. Ангела Меркел и ЕНП ще подкрепят Виталий Кличко, писа снощи Шпигел. В средата на декември Кличко ще бъде поканен на срещата на лидерите от ЕНП. "Шпигел" съобщава и че фондация "Конрад Аденауер" започва обучението на политически кадри от партията на Кличко УДАР.

На площад "Независимост" има около 1500 демонстранти, съобщи ИТАР-ТАСС.

Те прекараха там цялата нощ, греейки се на огньове и танцувайки под звуците на украински музиканти.
Правителственият квартал от вчера е отцепен от милицията.

Заседание на кабинета на министрите на Украйна се планира за сряда, въпреки блокадата на административните сгради от протестиращи в центъра на Киев.

Заседанията на правителството на Украйна традиционно се провеждат всяка сряда. В началото на миналата седмица членовете на кабинета не успяха да достигнат работните си места, тъй като всички входове на сградата бяха блокирани от протестиращи.

Ситуацията в Киев от вчера е предреволюционна, твърди руският вестник Комерсант.

След като кабинетът замрази асоциирането на Украйна с Европейския съюз, опозиционни лидери плашат протестиращите с връщане под игото на Москва. Активисти на опозицията под националистически червено-черни знамена събориха паметника на Ленин в Киев, припомня изданието.

Съпротивата срещу евентуално влизане на Украйна в Митническия съюз (Русия, Беларус, Казахстан) става почти основен лозунг за революционен Киев. Според мнозина оратори, говорили вчера пред демонстрантите, на преговори в Сочи тези дни с руския лидер Владимир Путин Янукович е обещал да включи Украйна в това обединение, посочва изданието.

Украинската служба за сигурност заяви, че започва разследване по повод призиви за насилствено сваляне на режима. Тя не съобщи срещу кого, но според логиката на нещата явно ще бъде разследвана Юлия Тимошенко, твърди "Новие известия".

Именно бившият премиер, оглавила опозицията и хвърлена в затвора за злоупотреба с власт, първа призова за "незабавно отстраняване на режима". Не е много ясно обаче дали властите ще дръзнат в днешната ситуация да предприемат някакви стъпки срещу Тимошенко. Още повече че събитията в Киев съвпадат с визита на делегация от Европарламента, чиито депутати не крият симпатиите си към протеста, допълва всекидневникът.

За разлика от Оранжевата революция опозиционните лидери на днешния Майдан не изглеждат домакини на тържеството, от които тълпата да чака обещания и указания. По-скоро приличат на гости, макар добре посрещани, но получаващи нареждания от самите хора, констатира "Независимая газета".

Властта отхвърли ултиматума на опозицията и е готова да преговаря с Майдана само след като демонстрантите се изтеглят от окупираните административни сгради. Опозицията обаче няма намерение да го прави. Това означава конфронтация. Днес никой не се наема да предскаже дали ще е мирна или не, отбелязва "Московский комсомолец".

"Московский комсомолец" цитира съобщения за въоръжени националисти сред протестиращите и хора от подобни формирования, охраняващи опозиционен щаб. Майданът все още се охранява от ветерани, включително десантчици, воювали в Афганистан. Говори се също за пристигнали в Киев стотина украински канадци - потомци на някогашни емигранти, пише репортер на всекидневника, видял да се движат в колони "отряди за самоотбрана на Майдана" с каски и превръзки на ръкавите в цветовете на украинското знаме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай