Неделя,

Демократи и републиканци на крака, ръкопляскат на Байдън

От: Рачо Рачев, сн. АП -
897
Демократи и републиканци на крака, ръкопляскат на Байдън
A
A
A

Президентът Джо Байдън бе аплодиран от демократи и републиканци в знак на подкрепа за Украйна докато произнасяше тази нощ в Конгреса речта си "За състоянието на Съюза", предаде Ройтерс.

"Нека всеки от нас, който е в състояние да стане, да стане и да изпрати ясен сигнал към Украйна и света", каза президентът на САЩ. Законодателите от двете партии, събрани в пленарната зала на Камарата на представителите, се изправиха и с овации и развяване на украински флагове изразиха подкрепата си за борбата на народа на Украйна срещу нашествието на Русия.

Президентът се отклони от подготвения текст и каза по адрес на руския президент Владимир Путин: "Той няма представа какво се задава". "Ние причиняваме болка на Русия и подкрепяме народа на Украйна. Сега Путин е повече от всякога изолиран от света", заяви Байдън.

По въпроса за борбата с инфлацията в САЩ той отбеляза, че има две възможности. Едната е тя да се ограничава чрез намаляване на доходите и оттам обедняване на американците. По думите му другата възможност е по-добра и тя е да бъдат намалени разходите за живот на хората, а не доходите им, като в страната се произвеждат повече автомобили и полупроводници и бъде изградена още инфраструктура и въведени иновации.

"Ние говорихме за седмици на инфраструктурата. Ние ще имаме десетилетие на инфраструктурата", предрече той. По думите му в страната ще бъдат разкрити милиони работни места, ще бъдат модернизирани пътищата, летищата, пристанищата и водните артерии навсякъде. Според президента предстои изграждането на национална мрежа от 500 хиляди станции за зареждане на електромобили, ще бъдат подменени "отровните оловни тръби" на водопроводите и ще бъде осигурен на достъпна цена високоскоростен интернет "за всеки американец в град, предградие, село и племенна общност".

Американският президент също обоснова санкциите и смисълът от НАТО с думите: „От историята научихме следния урок – когато диктаторите не плащат цена за тяхната агресия, те причиняват повече хаос. Те продължават. И цените и заплахите за света и Америка продължават да се покачват.“ 

„Знам, че новините от това, което се случва могат да са обезпокояващи за всички американци, но искам да знаете – ще сме добре. Когато историята за този момент е написана - войната на Путин в Украйна ще е направила Русия по-слаба, а по-голямата част от света по-силна“, каза още Байдън.

По темата за Covid-19 държавният глава призова за преодоляване на политическите различия: „Спрете да гледате на Covid като разделяща партийна линия. Вижте го като това което е: ужасна болест.“

Байдън говори в момент, в който според проучване от миналия месец, цитирано от АП 44 процента одобряват как той се справя със задълженията си, а 55 процента не одобряват. През юли миналата година 60 процента са одобрявали работата му, допълва АП. 

Традиционно след речта на президента се изказа и опозиционната партия. Тази година републиканците представи губернаторът на Айова Ким Рейнълдс. Тя призова американците „да са обединени в солидарност със смелите украинци, които с кураж защитават страната си срещи тиранията на Путин.“ Но Рейнълдс също критикува Байдън и демократите, които според нея връщат страната в края 70-те и началото 80-те, когато в страната е имало голяма инфлация, ръст на престъпленията, a “Съветската армия се е опитвала да преначертае картата на света.“  

Рейнълдс посочи като провали на администрацията в чужбина съпроводеното с хаос изтегляне от Афганистан, тестовете с балистични ракети на Северна Корея и руската инвазия в Украйна. Тя допълни, че Америка „реагира на събитията в света вместо да ги води“ и че е време Съединените Щати да демонстрират сила по света. 


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички