Демократи и републиканци на крака, ръкопляскат на Байдън

Ние причиняваме болка на Русия и подкрепяме народа на Украйна, каза президентът на САЩ

Демократи и републиканци на крака, ръкопляскат на Байдън | StandartNews.com

Президентът Джо Байдън бе аплодиран от демократи и републиканци в знак на подкрепа за Украйна докато произнасяше тази нощ в Конгреса речта си "За състоянието на Съюза", предаде Ройтерс.

"Нека всеки от нас, който е в състояние да стане, да стане и да изпрати ясен сигнал към Украйна и света", каза президентът на САЩ. Законодателите от двете партии, събрани в пленарната зала на Камарата на представителите, се изправиха и с овации и развяване на украински флагове изразиха подкрепата си за борбата на народа на Украйна срещу нашествието на Русия.

Президентът се отклони от подготвения текст и каза по адрес на руския президент Владимир Путин: "Той няма представа какво се задава". "Ние причиняваме болка на Русия и подкрепяме народа на Украйна. Сега Путин е повече от всякога изолиран от света", заяви Байдън.

По въпроса за борбата с инфлацията в САЩ той отбеляза, че има две възможности. Едната е тя да се ограничава чрез намаляване на доходите и оттам обедняване на американците. По думите му другата възможност е по-добра и тя е да бъдат намалени разходите за живот на хората, а не доходите им, като в страната се произвеждат повече автомобили и полупроводници и бъде изградена още инфраструктура и въведени иновации.

"Ние говорихме за седмици на инфраструктурата. Ние ще имаме десетилетие на инфраструктурата", предрече той. По думите му в страната ще бъдат разкрити милиони работни места, ще бъдат модернизирани пътищата, летищата, пристанищата и водните артерии навсякъде. Според президента предстои изграждането на национална мрежа от 500 хиляди станции за зареждане на електромобили, ще бъдат подменени "отровните оловни тръби" на водопроводите и ще бъде осигурен на достъпна цена високоскоростен интернет "за всеки американец в град, предградие, село и племенна общност".

Американският президент също обоснова санкциите и смисълът от НАТО с думите: „От историята научихме следния урок – когато диктаторите не плащат цена за тяхната агресия, те причиняват повече хаос. Те продължават. И цените и заплахите за света и Америка продължават да се покачват.“ 

„Знам, че новините от това, което се случва могат да са обезпокояващи за всички американци, но искам да знаете – ще сме добре. Когато историята за този момент е написана - войната на Путин в Украйна ще е направила Русия по-слаба, а по-голямата част от света по-силна“, каза още Байдън.

По темата за Covid-19 държавният глава призова за преодоляване на политическите различия: „Спрете да гледате на Covid като разделяща партийна линия. Вижте го като това което е: ужасна болест.“

Байдън говори в момент, в който според проучване от миналия месец, цитирано от АП 44 процента одобряват как той се справя със задълженията си, а 55 процента не одобряват. През юли миналата година 60 процента са одобрявали работата му, допълва АП. 

Традиционно след речта на президента се изказа и опозиционната партия. Тази година републиканците представи губернаторът на Айова Ким Рейнълдс. Тя призова американците „да са обединени в солидарност със смелите украинци, които с кураж защитават страната си срещи тиранията на Путин.“ Но Рейнълдс също критикува Байдън и демократите, които според нея връщат страната в края 70-те и началото 80-те, когато в страната е имало голяма инфлация, ръст на престъпленията, a “Съветската армия се е опитвала да преначертае картата на света.“  

Рейнълдс посочи като провали на администрацията в чужбина съпроводеното с хаос изтегляне от Афганистан, тестовете с балистични ракети на Северна Корея и руската инвазия в Украйна. Тя допълни, че Америка „реагира на събитията в света вместо да ги води“ и че е време Съединените Щати да демонстрират сила по света. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай