Дават обезщетение за последици от AstraZeneca

Трима граждани на Норвегия ще получат обезщетение поради негативни последици за здравето им

Дават обезщетение за последици от AstraZeneca | StandartNews.com

Трима граждани на Норвегия ще получат обезщетение поради негативни последици за здравето им след ваксинация срещу коронавирус с препарата на британско-шведската компания AstraZeneca. Това съобщава местната телевизионната компания NRK, като се позовава на решението на Норвежката система за компенсиране на пациенти (NPE).

В първия случай става въпрос за жена, медицински работник на възраст между 40 и 50 години, починала през март поради усложнения, развили се след ваксинацията. Близките на жената ще получат обезщетение, предаде „Фокус”.

Други двама пациенти - жена, също здравен работник и мъж на възраст между 30 и 40 години - са живи, но мъжът все още страда от последствията от развилите се усложнения, отбеляза телевизионната компания. И двамата пациенти продължават да са в отпуск по болест. Размерът на обезщетението, което ще получат, все още не е обявен.

До момента NPE е получил 77 искания за обезщетения от ваксинирани срещу коронавирус. В 53 случая жалбите са след имунизация с препарата на AstraZeneca, в 11 - на Pfizer, шест - Moderna, в още седем случая остава неясно какъв вид ваксина е била приложена.

През май препаратът AstraZeneca отпадна от програмата за ваксинация в Норвегия. Ваксината бе спряна в страната на 11 март след съобщения за образуване на кръвни съсиреци и нарушения на съсирването на кръвта при ваксинирани хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай