Дания предупреждава! Идва голяма заплаха

Изгарянето на Коран провокира мюсюлманите

Дания предупреждава! Идва голяма заплаха | StandartNews.com

Министърът на правосъдието на Дания Петер Хумелгор каза, че страната приема много сериозно заплахите на ислямистката терористична мрежа Ал Каида, предаде ДПА, като се позова на телевизионния канал ДР.

В страната вчера се появиха съобщения, че Ал Каида призовава мюсюлманите да предприемат атаки за отмъщение по повод неотдавнашното оскверняване на Корана в Швеция и Дания.

По-рано беше потвърдено от  датската служба за вътрешно разузнаване за нова заплаха срещу Швеция и Дания в отговор на изгарянето на копие от Корана в двете страни.

Няколко антиислямски протеста, включващи повреждане и изгаряне на копия на Корана в Швеция и Дания, предизвикаха протести в страните с преобладаващо мюсюлманско население през последните месеци.

Изгарянето на копия от Корана бе извършено от малки групи хора, опитващи се да провокират мюсюлманите. Протестите и в двете страни  са в рамките на свободата на словото и са законни, отбелязва ДПА.

За Ал Каида се твърди, че е разпространила онлайн изявление, в което призовава за строги наказания срещу всички, участващи в подобни действия, включително взривяване на шведските и датските посолства по света.

Хумелгор обаче увери отново датчаните, че не трябва да се притесняват. Полицията и тайните служби следят много внимателно ситуацията, каза той.

Датският министър на правосъдието повтори, че правителството възнамерява да забрани провокативното изгаряне на копия от Корана, но в началото все още не е ясно какви стъпки ще бъдат предприети.

Нивото на опасност от терористична заплаха в Дания не е повишено въпреки многобройните заплахи. В момента то е четвърто от петте нива, пише БТА

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай