Чубайс в болница. Путин го спасява

В италианските медии се появиха съмнения, бившият президентски съветник може да е отровен

Чубайс в болница. Путин го спасява | StandartNews.com

Анатолий Чубайс, бивш съветник на руския президент Владимир Путин, е в италианска болница на остров Сардиния. Той е с диагноза синдром на Гилен-Баре - рядко заболяване, което засяга преди всичко възрастни хора и мъже. При него имунната система на човека засяга собствените му периферни нерви и в тежки случаи може да доведе до парализа на краката, ръцете или лицевите мускули. При 20-30% от хората се засягат гръдните мускули, което затруднява дишането.

В италианските медии се появиха се обаче съмнения, че Чубайс може да е бил отровен

Русия е готова да помогне за лечението на Чубайс, ако такава помощ бъде поискана, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Той окачестви като "печална" новината за влошеното здраве на Чубайс и му пожела скорошно оздравяване. Песков подчерта, че Москва не разполага с подробности, но винаги се опитва да помага на руски граждани, какъвто е Анатолий Чубайс, предаде БТА.

Според Световната здравна организация синдромът може да засегне хора на всякаква възраст, но повечето се възстановяват напълно дори в най-тежките случаи на синдрома.

Първа за болестта на Чубайс съобщи телевизионната водеща Ксения Собчак в своя акаунт в Telegram, като се позова на съпругата на политика. По думите ѝ Чубайс е в реанимация. "Бях хоспитализиран в европейска клиника с диагноза синдром на Гилен-Баре. Състоянието ми е умерено и стабилно", цитира Собчак думите на Чубайс.

По-късно информацията за хоспитализацията на Чубайс беше потвърдена от агенция ТАСС, която се позова на анонимен източник от обкръжението му. Според него състоянието на Чубайс се е подобрило в неделя, след като му е било осигурено лечение.

През март тази година Анатолий Чубайс подаде оставка като специален пратеник на президента по въпросите на устойчивото развитие и напусна Русия. Според различни източници, но не и официално потвърдено, Чубайс е подал оставка и е напуснал страната заради несъгласието си с войната на президента Владимир Путин в Украйна. Самият той обаче не е правил публични изявления по този или други въпроси след оставката си.

През 90-те години на миналия век Чубайс ръководи спорна приватизационна програма и е един от малкото политици от времето на Борис Елцин, който остава в обкръжението на Владимир Путин. През последните години той продължаваше да настоява за икономически реформи и беше сред най-високопоставените либерали в руското правителство. През 2010 г. Чубайс предупреди, че възходът на фашизма е най-голямата заплаха за Русия, която може да доведе страната за разпад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай