ЧРД на „Гугъл”

Навършва 21 години

ЧРД на „Гугъл” | StandartNews.com

Дело  е на американците Сергей Брин и Лари Пейдж

С празнично изображение на първата си страница най-голямата търсачка в света отбелязва 21-вия си рожден ден.

„Гугъл” е дело на американците Сергей Брин и Лари Пейдж, чиито замисъл е търсачка, която да организира информацията в интернет. Името, което дават на търсачката, идва от термина „googol“ (цифрата 1 последвана от 100 нули).  

Централата на Гугъл е известна като Googleplex. В нея има гигантска статуя на динозавър T-Rex. Също така вместо косачки там се използват кози, които да поддържат тревата.

Гугъл е първата голяма технологична компания, която предлага безплатни ястия на служителите и им позволява да водят кучетата си на работа.

Google Image Search стартира през юли 2001 г. и е вдъхновен от зелената рокля Versace, която Дженифър Лопес носи на наградите „Грами“. Роклята стана най-популярната заявка за търсене в Гугъл.

За първи път компанията обяви услугата си за електронна поща, известна като G-mail, на 1 април 2004 г. В резултат много хора смятат, че това е шега.

Първият дудъл (когато началната страница се променя, за да отбележи важно събитие) на компанията е в чест на фестивала Burning Man през 1998 г. Лари и Сергей го създават, за да знаят всички, че те ще присъстват на събитието. С дудъл Гугъл отбелязва и други значими събития като откриването на вода на Луната, както и 70 рожден ден на Джон Ленън (първия в историята дудъл с видео)

Целта, която си поставят, е не само да разработят необходимите алгоритми, но също така да я направят универсално достъпна и ефективна за всички хора, независимо къде се намират.

21 години по-късно „Гугъл” индексира милиарди заявки на потребителите всеки ден и се използва в над 190 държави, поддържайки повече от 150 езика по цял свят.

„Гугъл” имат още богато портфолио от продукти - навигация, офис пакет, операционна система за смарт устройства. Тя е една от най-големите и влиятелни компании не само в технологичния бранш, а изобщо.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай