Събота,

Чърчил предложил 75% съветско влияние в България

От: Иван Ангелов -
A
A
A

Британският премиер Уинстън Чърчил през 1944 г. предложил на лидера на СССР Йосиф Сталин да разделят Балканите и част от Югоизточна Европа на зони със съветско и западно влияние. Това призна председателят на Руското историческо дружество и директор на Службата за външно разузнаване на Руската федерация Сергей Наришкин на пресконференция днес.

Според него документ, доказващ това, ще бъде обнародван през пролетта на 2020 година. Наришкин уточни, че в изложбената зала на федералните архиви през април 2020 г. ще се открие изложбата „Сталин, Рузвелт, Чърчил“. За първи път „оригиналът на съглашението за процентите“ ще бъде представено на обществеността.

Наришкин разказа за предложенията на Чърчил за разделяне на Европа, които той е направил през 1944 година.

„През октомври 1944 г. Чърчил предлага на Сталин да раздели Балканите и част от Югоизточна Европа на зони със съветско и западно влияние. Той записва своите предложения на лист хартия, който показва на членовете на съветската делегация “, подчерта ръководителят на Службата за външно разузнаване.

Наришкин уточни, че в Югославия на Съветския съюз са отпуснати 50% от влиянието, а в България, току-що освободена от съветските войски - 75%.

„Такива са безсрамието и цинизмът на британската дипломация“, заключи той.

През януари също стана известно, че руското министерство на отбраната ще публикува архивни документи за освобождението на Европа от Червената армия. Документите постепенно ще бъдат въведени в научен оборот, напълно е възможно част от архивите да бъдат представени в експозицията на сайта на Руското историческо дружество.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички