Чистка в ООН

За пръв път от създаването на организацията ще има съкращения

Чистка в ООН | StandartNews.com

ООН затяга колана, предприемайки безпрецедентни мерки. Генералната асамблея на Общото събрание на ООН утвърди бюджета на световната организация за следващите две години в размер от 5 милиарда и половина долара. Това е с 1% по-малко от предишния двегодишен срок. За пръв път от създаването на Обединените нации през 1945 г. новият бюджет предвижда и съкращаване с 2% на работните места.

Ще бъдат ликвидирани над 200 поста, обясняват от организацията. По думите на представителя на САЩ в петия комитет на Общото събрание по финансовите въпроси от началото на годината ще се закрият незадължителните, дублиращите се и остарелите длъжности. Според американския дипломат ръстът на заплатите през последните години е бил основният фактор за нарастване на разходите на ООН.

Новият по-строг бюджет бе приет под натиска на големите държави, които настояват за икономии на средства в условията на финансови сътресения. Бедните страни обаче искаха увеличаване на разходите за програмите за развитие. В утвърдения бюджет не влизат разходите за операциите за поддържане на мира.

Редовният бюджет на ООН се формира от вноските на държавите членки въз основа на средния показател на БВП за десетгодишен период с отчитане на дохода на глава от населението и външната задлъжнялост. Най-голям вносител в бюджета на ООН са САЩ, които покриват 22% от разходите на организацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай