Червени шалчета срещу жълти жилетки в Париж

Френски и няколко европейски знамена личаха в редиците на протестиращите. Те скандираха: "Да - на демокрацията, не - на революцията"...

Червени шалчета срещу жълти жилетки в Париж | StandartNews.com

Близо 10 500 "червени шалчета" според оценка на полицията дефилираха днес под дъжда в Париж "в защита на демокрацията и институциите" от насилието, съпровождало демонстрациите на "жълтите жилетки" през последните седмици, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Агенцията припомня, че 10 000 души бяха заявили чрез Фейсбук участие в т. нар. Републиканско шествие на свободите.

Френски и няколко европейски знамена личаха в редиците на протестиращите. Те скандираха: "Да - на демокрацията, не - на революцията". Някои носеха тишъртки с надпис "Обичам своята република" или "Спрете насилието".

Мнозина участници бяха с червени дрехи - якета, шапки, кърпи за глава бандана, шалове. За разлика от парижките акции на "жълтите жилетки", в които участват предимно млади мъже, "червените шалчета" бяха представени от хора на средна и по-голяма възраст, посочва ТАСС.

Според Лоран Сулие, инициатор на шествието, "червените шалчета" отговарят на повика, насочен към "мълчаливото мнозинство, което от десет седмици си стои по къщите".

Той намеква за редовните седмични демонстрации на "жълтите жилетки" всяка събота - протести срещу социалната и данъчната политика на кабинета, по време на които имаше инциденти и сблъсъци със силите на реда.

Движението на "червените шалчета" заявява, че днешната проява не е нито демонстрация срещу "жълтите жилетки", нито подкрепа за президента Еманюел Макрон, а нещо по-мащабно - акция в защита "на Републиката", сиреч на страната.

Мнозина от "червените шалчета", заявили, че ще участват в демонстрацията, казват, че са споделяли част от исканията на "жълтите жилетки", но отхвърлят идеята за насилие "срещу институциите".

Шейсет и двегодишната Мари-Лин, медицинска сестра в държавна болница, дошла тук от югоизточно предградие на столицата, уверява, че "не е против първоначалната идея (на "жълтите жилетки") да се поозъбим малко", но иска да каже "стоп на физическото и словесното насилие".

"Не искам страната ми да се сгромоляса в диктатура", тревожи се 63-годишната Кристин - банкова чиновничка в пенсия, пристигнала от Вилпаризи край столицата, която се опасява от подем на екстремистките партии.

От редиците често се чуваше викът: "Фашизмът няма да мине!".

Партията на Макрон "Република, напред" се опита да посрещне сдържано инициативата, но двайсетина депутати и шестима сенатори от мнозинството дойдоха на демонстрацията в лично качество, допълва АФП.

На площад "Бастилия", където приключи акцията, имаше и "жълти жилетки", събрали се на високото стълбище, водещо към сградата на Операта. Те обсипваха с обиди демонстрантите - "червени шалчета", но полицията успя да осуети наближаващия сблъсък, добавя ТАСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай