Чернокожата перла на републиканците

Чернокожата перла на републиканците | StandartNews.com

Мия Лъв влезе в Камарата на представителите на САЩ

Чернокожата представителка на Републиканската партия Мия Лъв от щата Юта бе избрана на неотдавнашните междинни избори в САЩ в Камарата на представителите. Тя е първата чернокожа политичка с мормонска религиозна деноминация, която влиза в Конгреса с подкрепата на Републиканската партия. Изгряващата нова звезда на "Партията на слона", както наричат в САЩ Републиканската партия, спада към малцинство и в своя щат, и в своята църква. Чернокожите са само 1 процент от жителите на Юта и 3 процента от американските мормони, които са 60 процента от населението на щата.
Мия Лъв е родена преди 38 години в Ню Йорк като Лъдмия Бурдо в семейство на американци от Хаити. Родителите й имигрирали в САЩ в началото на 70-те години на миналия век. Възпитана е в католическата вяра. Но по-късно тя избира мормонската църква и се омъжва за бял мормон - Джейсън Лъв.

Мормонството е религиозно течение, основано в САЩ през 30-те години на ХIХ век. Според "Книгата на мормоните" след възкресението на Христос той идва в Америка и установява своя църква. Това е доказателство, че Христос обича всички свои деца, а не само един народ, твърдят мормоните.

Веднага след изборната победа Мия Лъв се превърна в любимка на републиканците в САЩ.

Някои дори вече я сравняват с демократа Барак Обама. Тя се превърна във вестникарска сензация и защото успя да грабне креслото на своя предшественик демократ след твърде оспорвана надпревара. До последния момент в нощта на частичните избори дори бе смятана за губеща. Сравненията между републиканката с поетично име (Love, любов) и президента на САЩ Барак Обама зачестиха и заради сравненията между вълнуващата реч на Мия Лъв след избирането й за член на Камарата на представителите и емоционалната реч на Барак Обама след победата му в изборите за сенаторското място от щата Илиноис през 2004 г.

"Мнозина скептици твърдяха, че Юта никога няма да избере в Конгреса чернокожа републиканка", каза Лъв в обръщение след победата си. "Но Юта не само го направи, но го направихме първи", похвали се новоизбраната конгресменка. Така от кмет на Саратога Спрингс, град на 50 км южно от Солт Лейк Сити, Мия Лъв изведнъж бе катапултирана на политическата авансцена на Америка.В поредица интервюта тя разказа за нелекото си детство. Баща й понякога бил принуден да работи на две места и дори да чисти тоалетни, за да осигури прехраната на семейството и да изучи децата си.

Мия Лъв е завършила изящни изкуства в Хартфордския университет в източния щат Кънектикът. Тя с удоволствие си спомня думите на баща си, когато била приета да следва: "Мия, майка ти и аз през живота си не сме просили нищо от никого. Ти няма да си бреме за обществото, а ще допринасяш за него". И тези думи се оказали пророчески.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай