Неделя,

Чехия въвежда нови ограничения

От: Мартина Суботинова -
A
A
A

Правителството на Чешката република обяви, че въвежда отново мерки за инвънредно положение.

След спешно заседание на кабинета правителството нареди всички магазини, освен за стоки от първа необходимост, да бъдат затворени. Здравният министър Роман Примула заяви, че чешката здравна система скоро ще достигне границите на своя капацитет.

Хранителните магазини и аптеките ще останат отворени. На 5 октомври 2020 г. правителството обяви извънредно положение и нареди всички опери, театри и концертни зали да бъдат затворени за период от 30 дни.

Властите също така се опитват да ограничат всякакво придвижване на хора за важни пътувания, включително за работа и медицински прегледи, за да пресекат бързото увеличение на случаите на коронавирус, по което Чехия е на първо място в Европа.

На работодателите се препоръчва да прехвърлят на дистанционен работен режим максимално голям брой служители, за да се избягват личните контакти.

Мерките трябва да влязат в сила от утре сутрин и да продължат до 3 ноември. Според Примула ограниченията може да бъдат разхлабени, когато коефициентът, измерващ колко хора средно се заразяват от всеки нов случай на коронавирус, намалее на 0,8 от сегашното ниво, което е 1,36. Министърът каза, че това може да бъде постигнато до няколко седмици.

Страната има 193 946 случая на COVID-19 от началото на пандемията.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички