Бум на малките пивоварни в Чехия

Бум на малките пивоварни в Чехия | StandartNews.com

280 компании предлагат огромно разнообразие от пенливата напитка

Браншът допринася за имиджа на страната сред туристите

Лятото си отива, но бирата продължава да се лее и то в големи количества. И с основание. Експерти посочват поне десет научно подкрепени причини да се пие редовно бира. На първо място по пиене на бира са чехите. Следват германците, австрийците, естонците, поляците, ирландците, румънците, литовците, хърватите и белгийците. Консумацията на бира в България е 72 литра на човек годишно според данните на бранша. Това е с повече от 50% по-малко в сравнение с изпиваните количество в Чехия, където на човек годишно се падат по 143 литра от кехлибарената лекоалкохолна напитка. Но се приближаваме до белгийците, които изпиват по 82 литра за 12 месеца. Ако в сметката обаче се включи и производството на увеличаващите се домашни пивоварни в България, което не може да се обхване от официалната статистика, сигурно ще влезем в десетката на страните с най-много изпита бира на човек от населението.

Бум на малките пивоварни се наблюдава в Чехия през последните години. Така се възстановява една стара традиция в страната. Малките пивоварни правят много качествена бира, но чуждестранните ценители на пенливото кехлибарено питие могат да се насладят на продукцията им само в градовете или селата, където я произвеждат. Защото количествата са малки за износ.
Полуразрушени пивоварни, пръснати на територията на Чехия, известна най-вече с множество световни марки като Pilsner Urquell, отварят отново, за да бъде съживена местната традиция, датираща от X век. Чехите, които без съмнение са най-големите консуматори на бира в света, прегръщат идеята за по-богат избор. А това е и символ за утвърждаване на идентичността на страната. По думите на Ян Шуран, който ръководи чешката Асоциация на дребните пивовари, част от успеха е, че те

могат да предложат голямо разнообразие

от бира, но в същото време благодарение на дейността им исторически промишлени сгради биват обновени по прекрасен начин.

Повечето от около 600-те пивоварни, съществували на територията на Чехия в началото на XX в., са били затворени, когато комунистите взели властта през 1948 г., и съвсем малко от тях са се запазили. Други пък не са преживели завръщането на свободния пазар и конкуренцията на мултинационалните бирени корпорации след антикомунистическата Нежна революция през 1989 г.

Големи производители на марки като Pilsner Urquell, първата в света бира тип пилзнер, и Budvar, притежават лъвския дял от вътрешния пазар. Откриват се обаче и много на брой малки обекти, които предлагат разнообразие, макар и не в големи обеми.

Над 50 нови пивоварни

от традиционен тип са отворени в Чехия през 2014 г., които произвеждат по около 10 000 хектолитра годишно. Сега малките пивоварни в страната вече са 280 и скоро още ще отворят врати. Но цялото производство на малките пивоварни засега е 1,2% от общото производство на бира в страната.

В град Цвиков, близо до границата с Германия, се произвежда бира от 1560 г., но местната пивоварна е била затворена през 1968 г., за да бъде използвана по-късно за склад за картофи и плодове. В избите, където е отлежавала бирата, пък са се отглеждали гъби. Нейните стари съоръжения обаче са били пощадени и пивоварната беше наново открита през ноември 2014 г. Само след първите четири месеца работа бирата "Цвиков" вече може да се открие в 60 кръчми. Ръководството на компанията дори поглежда към съседна Германия като възможност да разшири пазара си. Шестимата работници на тази пивоварна произвеждат около 10 000 хектолитра, предимно традиционна чешка светла бира, нефилтрирана и непастьоризирана.

"Цвиков" възражда безалкохолно питие

което отдавна е любимо на работниците от стъкларските предприятия в региона, който е сърцето на световноизвестната чешка стъклодувна промишленост. Това е нискоалкохолна бира, която работниците могат да пият, за да се справят с горещината по време на работа. "Радваме се, че пивоварната отново работи", казва Радек Котен от стъкларската компания "Айето" в близкото село Линдава. "Бирата е вкусна. Не е високоалкохолна. Три или четири на ден няма да ви навредят", споделя Радек Котен, цитиран от Ройтерс.

10 причини да пием от
кехлибарената течност

Да не се боим, че ще придобием коремче, ако редовно пием бира, успокояват ни изследователи от Врджинския технологичен институт в САЩ. Ето и други констатации на учените:

1. Бирата удължава живота. За умерените консуматори на бира рискът от смърт в определен период от време е с 19% по-малък, отколкото за въздържателите.
2. От бира се отслабва. Тим Спектър от Кралския колеж в Лондон е автор на книгата "Митът за храната", в която се твърди, че всичко, известно на хората за отслабването, е погрешно. Авторът изтъква, че пиенето на белгийска бира е полезно за стомашно-чревните бактерии.
3. Бирата помага срещу рак. Смята се, че съставка в бирата може да помогне на тялото в борбата срещу рака. Веществото ксантохумол - флавоноид в хмела, е мощен антиоксидант.
4. Бирата е полезна за мозъка. Изследване е установило, че при жените, които пият по едно алкохолно питие дневно, е по-малко вероятно умствените способности да отслабнат с напредването на възрастта.
5. Бирата няма вина за характерното коремче. Няма достатъчно научни доказателства за схващането, че пиенето на бира е причина за коремче.
6. Бирата предпазва от камъни в бъбреците. За пиячите на бира в умерени количества рискът от камъни в бъбреците е с 41% по-малък.
7. Някои видове бира съдържат по-малко калории от обезмаслено мляко. Тъмната бира "Гинес" има по-малко калории от обезмаслено мляко, а дори и от портокалов сок.
8. Бирата предпазва от болестта на Алцхаймер. Китайско изследване показва, че съдържащото се в хмела вещество ксантохумол предпазва мозъчните клетки от увреждане и може да забави развитието на невродегенеративни заболявания, като алцхаймер и паркинсон.
9. Бирата изобилства от витамини. "Ако анализирате бирата, с изненада ще установите колко полезни вещества се съдържат в нея", казва австрийският експерт д-р Щефан Домениг.
10. Бирата заздравява костите. Проучване показва, че бирата е богата на необходимия за поддържането на костната плътност силиций.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай