Букурещ изпраща още два самолета за Либия

Помощи за оцелелите от наводненията

Букурещ изпраща още два самолета за Либия | StandartNews.com

Днес изпратиха още два самолета с помощи за Либия, която бе тежко засегната от средиземноморската буря. Самолетите "Даниел", излетяха днес от Букурещ, съобщи Департаментът за извънредни ситуации, цитиран от Аджерпрес.

"Румъния, солидарна пред трагедията, предизвикана от средиземноморската буря "Даниел", продължава да изпраща съществена помощ на Либия", се посочва в съобщение, публикувано във Фейсбук страницата на департамента.

В него се отбелязва, че самолетите са излетели от 90-та въздушно-транспортна база в Букурещ и са с дестинация град Бенгази в Либия. Те са натоварени с "жизнено необходими помощи за оцелелите от катастрофалните навонения в Либия, включително одеяла, възглавници, калъфки за възглавници, палатки, дюшеци, вода и зеленчукови консерви", се посочва в съобщението. Всеки от двата самолета превозва по 8,5 тона товари, отбелязва още Департаментът за извънредни ситуации.

В събота от Букурещ излетя първият от общо шест веонно-транспортни самолета с помощи от Румъния за Либия, съобщи ръководителят на департамента Раед Арафат, цитиран от телевизия Диджи 24. 

Той оредели ситуацията в Либия, където загинаха над 11 300 души, а над 10 000 са в неизвестност, като "безпрецедентна" и "една от най-големите катастрофи, случили се в последно време".

Самолетът C-130 Херкулес на румънските военновъздушни сили излетя в събота сутринта от 90-та въздушно-транспортна база с първия транш помощи за Либия.

Военновъздушните сили ще изпратят шест самолета в Либия, които ще транспортират 55 тона стоки, включващи хранителни продукти и средства за подслон, заяви Министерството на отбраната. Полетите се изпълняват чрез Механизма за гражданска защита на ЕС по искане на Департамента за извънредни ситуации на базата на решение на Националния комитет за извънредни ситуации.

На заседание на 15 септември комитетът реши да изпрати на пострадалата от бедствието страна помощ, състояща се от трайни хранителни продукти, минерална вода, 200 палатки, 800 спални чувала, както и легла, матраци, одеяла, чаршафи, възглавници и калъфки за възглавници, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай