Брюксел отряза Анкара за визите

Брюксел отряза Анкара за визите | StandartNews.com

Вътрешните министри на 28-те страни членки на ЕС не постигнаха онази вечер съгласие за либерализацията на визовия режим с Грузия, Украйна, Турция и Косово, предаде ТАСС. Новината съобщи холандският министър за миграцията Клаас Дейкхоф. Той каза, че има известен напредък по въпроса за Турция.

Дийхоф посочи, че ЕС работи в тясно взаимодействие с Анкара, "но това не са преговори". "Ако Турция иска визова либерализация, знае какви са условията", поясни той. Много страни обаче виждат проблеми в изпълнението от четири държави на критериите за отмяна на визите, посочи холандският представител. Еврокомисарят по вътрешните въпроси и миграцията Димитрис Аврамопулос изрази съжаление, че процесът по одобряване на предложението на Европейската комисия за безвизов режим с тези четири страни протича бавно както в Европейския парламент, така и в Съвета на ЕС. Той изрази надежда, че в скоро време ще има напредък по този процес.

Споразумението, което ще позволи на турските граждани да влизат на територията на ЕС като част от по-широка договореност с Анкара за овладяване на мигрантската криза, няма да може да бъде приключено до 1 юли, коментира малко по-рано и австрийският вътрешен министър Волфганг Соботка. "Нуждаем се от безупречно законово решение. В противен случай Австрия няма да се съгласи", каза той пред журналисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай