Брюксел отвръща на Лондон със свои идеи

Търговските преговори между ЕС и Великобритания могат да продължат и след 13 декември

Брюксел отвръща на Лондон със свои идеи | StandartNews.com

Мерки при извънредни ситуации предлага Европейската комисия, ако Брюксел и Лондон не постигнат споразумение до края на преходния период на 31 декември.

ЕК заяви, че предлага начини за избягване на въздушни и сухопътни смущения, ако Великобритания и Европейският съюз не успеят да постигнат споразумение за търговска сделка до края на тази година, както и едногодишна сделка за рибарството.

Комисията предлага временни правила за продължаване на въздушните връзки за шест месеца, ако Лондон осигури същата възможност. Предлага се също различните сертификати за безопасност на стоките при въздухоплаването да останат в сила без прекъсване.

Комисията също така предлага запазване на пътните връзки за шест месеца, ако от британската страна бъдат осигурени същите възможности. ЕК предлага до края на следващата година или до сключване на споразумение за риболова да се запази досегашният достъп на корабите на ЕС и на Великобритания до рибните запаси.

По отношение на риболова ЕК заяви, че предлага "регламент за създаване на подходяща правна рамка до 31 декември 2021 г. или до сключване на споразумение за риболов с Обединеното кралство на която и да е дата да бъде продължен реципрочния достъп на корабите на ЕС и Обединеното кралство във водите на всяка една от страните след 31 декември 2020 г.

Междувременно Евронюз се позова на свои дипломатически източници от ЕС, според които търговските преговори между ЕС и Великобритания могат да продължат и след 13 декември.

Според информацията дискусиите могат да продължат до 18 декември, като въпреки това ще остане достатъчно време, за да може Европейският парламент да ратифицира евентуалната Брекзит сделка.

На проведената снощи вечеря британският премиер Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен  се договориха, че до неделя (13 декември) трябва да вземат „твърдо решение“ за бъдещето на търговските преговори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай